OECD Education at glance 2023 - odborné vzdělávání a příprava

Education at a Glance je klíčovým zdrojem informací o stavu vzdělávání po celém světě. Poskytuje údaje o struktuře, financích a výkonnosti vzdělávacích systémů v zemích OECD a v řadě přistupujících a partnerských zemí. Více než 100 grafů a tabulek v této publikaci – stejně jako odkazy na mnohem více dostupných ve vzdělávací databázi – poskytuje klíčové informace o výstupech vzdělávacích institucí; dopad učení napříč zeměmi; přístup, účast a postup ve vzdělávání; finanční prostředky investované do vzdělávání; a učitelé, vzdělávací prostředí a organizace škol.

Vydání Education at glance na rok 2023 ze dne 12. 9. 2023 zahrnuje zaměření na odborné vzdělávání a přípravu (VET) - zásadní součást vzdělávacího systému zemí, která studentům nabízí alternativu k akademickému vzdělávání. Zkoumá přístupy k odbornému vzdělávání a přípravě k usnadnění přechodu ze školy do zaměstnání, jak můžeme dále zvýšit význam, kvalitu a vhodnost odborného vzdělávání a přípravy, a zdůrazňuje další důkazy k těmto důležitým cílům.
Vydání také obsahuje novou kapitolu – Zajištění dalšího vzdělávání pro ukrajinské uprchlíky – která představuje výsledky průzkumu OECD 2023, který shromáždil údaje o opatřeních přijatých zeměmi OECD k integraci ukrajinských uprchlíků do jejich vzdělávacích systémů.

Níže jsou uvedena některá klíčová čísla zvýrazněná ve zprávě:
• 14 % všech 25–34letých v zemích OECD v roce 2022 nedokončilo vyšší sekundární vzdělání .
• V průměru 44 % studentů vyššího sekundárního vzdělávání se zapsalo do odborných programů.
• V průměru pouze 45 % všech studentů vyššího sekundárního odborného vzdělávání a přípravy je zapsáno do kombinovaných školních a pracovních programů v celé OECD.
• Většina zemí OECD investuje 3–4 % svého HDP do základního a středního školství.
• V průměru v rámci OECD jsou roční výdaje na studenta 11 400 USD ve všeobecném vyšším sekundárním vzdělávání, zatímco to je 13 200 USD v odborném vyšším sekundárním vzdělávání.
• Skutečné platy učitelů nižších sekundárních škol jsou v průměru o 10 % nižší pracovníci s terciárním vzděláním .

https://www.oecd.org/education/education-at-a-glance-19991487.htm/?refcode=20190209ig

Vladimíra Drbalová, poradkyně prezidenta a generální ředitelky SP ČR pro mezinárodní organizace a EU

 

kategorie EU infoservis
zpět