Zaměstnavatelé v EU vítají rozhodnutí Komise zavést kontrolu konkurenceschopnosti do politiky a tvorby právních předpisů EU

Zavedení kontroly konkurenceschopnosti oznámila předsedkyně Komise ve středu 19. října v Evropském parlamentu a na tripartitním sociálním summitu.

Skupina zaměstnavatelů EHSV, BusinessEurope, SMEunited a SGI Europe uvítaly rozhodnutí předsedkyně Komise Ursuly von der Leyen zavést kontrolu konkurenceschopnosti do všech budoucích politik a legislativních návrhů EU. Zaměstnavatelské organizace po takovém nástroji volaly již v uplynulých dvou letech, zejména v souvislosti s Konferencí o budoucnosti Evropy. Tato myšlenka byla ostatně zahrnuta do závěrečné zprávy CoFoE jako jedno z opatření k návrhu č. 12 o zvýšení konkurenceschopnosti EU a dalším prohloubení jednotného trhu, v němž se uvádí: "Nové politické iniciativy EU by měly být podrobeny kontrole konkurenceschopnosti, aby se analyzoval jejich dopad na podniky a jejich podnikatelské prostředí."

V době značných obav ohledně vyhlídek budoucího růstu evropské ekonomiky čelí evropské podniky velmi obtížným časům, kdy je vysoká míra inflace doprovázena vysokými náklady na energie. To ohrožuje samotné přežití tisíců podniků v celé EU.

Stefano Mallia, předseda skupiny zaměstnavatelů EHSV, k tomu pronesl:

"Je zřejmé, že je třeba vynaložit veškeré úsilí, abychom zajistili ochranu a zvýšení konkurenceschopnosti naší ekonomiky, a taková kontrola tomuto úsilí skutečně napomůže."

Markus Beyrer, generální ředitel BusinessEurope, dále uvedl:

"Jsme přesvědčeni, že pro zachování a zvýšení konkurenceschopnosti velkých a malých podniků v EU musíme vždy posuzovat dopad všech iniciativ EU na podniky a jejich podnikatelské prostředí."

Valeria Ronzittiová, generální tajemnice SGI Europe, zdůrazňuje:

"Pokud bude takový nástroj dobře navržen, v žádném případě neohrozí ochranu lidských, sociálních a zaměstnaneckých práv ani standardy ochrany životního prostředí a spotřebitelů, spíše by podpořil vyhlídky na růst a prosperitu a odstranil by překážky a administrativní zátěž".

Veronique Willemsová, generální tajemnice SMEunited, uvedla:

"Musíme udělat vše pro to, abychom našim malým a středním podnikům umožnili zvýšit jejich konkurenceschopnost na jednotném trhu i v celosvětovém měřítku, a proto by to mělo být klíčovým hlediskem při každém rozhodování o zavedení nových právních předpisů."

Zaměstnavatelské organizace na závěr uvedly, že se těší na spolupráci s Evropskou komisí při vývoji a provádění navrhované kontroly konkurenceschopnosti.
Mikuláš Nozar
/
kategorie Podnikatelské prostředí
zpět