BusinessEurope adresuje představitele EU s konkrétními tématy před nadcházejícím EU - China summitem

BusinessEurope představila priority pro výstupy z nadcházejícího EU - China summitu. 

 

V Pekingu se tento týden uskuteční 24. Summit mezi EU a Čínou, který po 4 letech proběhne poprvé za osobní účasti nejvyšších představitelů obou stran. Během summitu se předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a předseda Evropské rady Charles Michel v doprovodu vysokého představitele Josepa Borrella setkají na dvou oddělených zasedáních s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Čchiangem.

Vztahy mezi EU a Čínou se v poslední době potýkají se značnými problémy. Náš obchod a investiční vztahy se i nadále vyznačují značnou asymetrií, včetně nedostatku reciprocity v přístupu na trh a nerovných podmínek v některých odvětvích. Kromě toho se objevily nové rizikové faktory a společnosti vzhledem k nim berou v úvahu také širší geopolitické faktory, včetně pozice Číny k ruské agresivní válce na Ukrajině a zásadními dopady této války na evropské společnosti. 

Z důvodu stále rostoucího obchodního deficitu EU s Čínou, který dosáhl v loňském roce téměř 400 miliard eur a oproti předchozímu roku se skoro zdvojnásobil, EU stupňuje používání nástrojů na ochranu obchodu. Cílem je tuto nerovnováhu alespoň částečně vyrovnat a nastavit podmínky férové soutěže. Zmínit lze např. antisubvenční šetření proti čínským elektrickým vozidlům, které podle legislativy EU a pravidel WTO právě probíhá. Dle byznysu by Čína mohla situaci vyřešit poskytováním politické podpory spíše na straně poptávky (např. zlepšovat svůj systém sociálního zabezpečení) než na straně nabídky, aby podpořila své hospodářské oživení.

Nedávné oznámení prezidenta Si, že Čína odstraní omezení zahraničních investic do výrobních odvětví, je velmi vítané. Stejně jako představení „24 nových směrnic", které mají odstranit některá omezení a přilákat zahraniční investice. Nyní je důležité, aby byly tyto pozitivní signály uvedeny do praxe.

EU a Čína mají v mnoha průmyslových odvětvích úzce propojené dodavatelské řetězce. V současné době EU přijímá právní předpisy, jako jsou směrnice o náležité péči v oblasti udržitelnosti podniků a návrh na zákaz zboží vyrobeného nucenou prací, které donutí společnosti působící v EU podávat velmi podrobné informace o svých dodavatelských řetězcích. Bude velmi důležité, aby evropské společnosti, které působí v Číně nebo spolupracují s čínskými dodavateli, byly schopny shromažďovat požadované informace a zachovat si soulad s těmito novými závaznými právními předpisy. Nedodržení těchto předpisů by mohlo potenciálně donutit společnosti z EU opustit čínský trh nebo alespoň omezit činnost v Číně. 

Navzdory problémům zůstává Čína pro EU významným obchodním a investičním partnerem a také důležitým trhem pro evropské společnosti. Kromě toho bude EU muset pokračovat ve spolupráci s Čínou v otázkách globálních výzev vyžadujících mnohostranná řešení, jako jsou změna klimatu, reforma multilaterálního obchodního systému a rozvoj mezinárodních norem. Z těchto důvodů by EU měla pokračovat ve spolupráci s Čínou v oblastech, v nichž máme společné zájmy a zároveň důsledně chránit naše zájmy a hodnoty tam, kde se neshodneme.

Pro EU je Čína současně partnerem, konkurentem i systémovým rivalem. Navzdory rozdílným politickým a hospodářským systémům mají Evropská unie a Čína společný zájem udržovat konstruktivní a stabilní vztahy, zakotvené v dodržování mezinárodního řádu, založeného na pravidlech, vyváženosti a reciprocitě. 

Dopis pro prezidentku Von der Leyen.

Dopis pro prezidenta Michela.

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět