Stanovisko k poslanecké novele liniového zákona (2022; teplo)

Návrh novely liniového zákona poslanci napříč politickým spektrem 

Jedná se o návrh poslanců Ivana Adamce, Pavla Blažka, Kláry Dostálové, Aleny Schillerové, Petra Fialy a dalších.
Teplárenská infrastruktura nemá (na rozdíl od jiných energetických infrastruktur dle energetického zákona) svého zástupce v příloze liniového zákona a v definici vybraných staveb energetické infrastruktury.
Návrh má za cíl v prvé řadě naplnit rovnost důležitosti a významu jednotlivých energetických oblastí vymezených v energetickém zákoně tím, že v rámci definice vybraných staveb energetické infrastruktury budou zařazeny i teplárenské infrastruktury (tj. rozvodná tepelná zařízení).
Není důvodu, aby i teplárenská infrastruktura nebyla zařazena do definice vybraných staveb energetické infrastruktury a netěžila tak z urychlujících procesů stanovených liniovým zákonem pro vybrané stavby energetické infrastruktury.

 

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR 

SP ČR podporuje rozšíření definice vybraných staveb energetické infrastruktury o stavby teplárenské infrastruktury (rozvodná tepelná zařízení).
Rozšíření vybraných staveb energetické infrastruktury a uvedení konkrétní stavby teplovodu z Dukovan do Brna v příloze přispěje v dílčích krocích povolovacího řízení a v oblasti zajištění majetkových práv k pozemkům potřebným pro realizaci stavby benefity, které mohou vést k urychlení výstavby.

Proto SP ČR doporučuje vládě přijmout k návrhu souhlasné stanovisko.


Celé stanovisko naleznete zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět