Referenční cena pro dobíjení automobilů v roce 2022

V prosinci 2021 jsme vydali aktualizovanou příručku „Daňové otázky elektromobility“ (zde). V době publikace ještě nebyla známa referenční cena pro elektřinu jako alternativní pohonnou hmotu pro rok 2022 dle příslušné Vyhlášky MPSV, která legislativně upravuje tuto cenu pro využití z hlediska zákoníku práce i zákona o daních z příjmů. MPSV vydalo aktuální vyhlášku těsně před Vánoci na základě průměrné listopadové ceny, kterou publikuje ČSÚ (zde).

Vyhláškou MPSV tak byla stanovena pro rok 2022 nová cena na 4,1 Kč/kWh (zde) a vycházela z průměrné ceny v listopadu uvedené bez DPH ve výši 4,08 Kč za kWh. To představuje nelogický pokles oproti vyhlášce stanovující cenu pro rok 2021 ve výši 5 Kč/kWh (zde). Tato nízká úroveň odráží efekt dočasného prominutí DPH u elektřiny a plynu. Toto prominutí je platné jen na dva měsíce, konkrétně pro listopad a prosinec 2021. Jak uvádí ČSÚ v poznámce k publikované průměrné ceně, bez prominutí DPH by průměrná cena byla 4,94 Kč/kWh. Bez mimořádného a dočasného daňového vlivu by tak referenční cena dosahovala jako loni hranice 5 Kč. Takto enormně snížená cena, zapříčiněná externím vlivem, tak neodpovídá reálným letošním cenám.

V současnosti jednáme s MPSV, jak by bylo možné tento výjimečný problém, způsobený dvouměsíčním prominutím DPH, vyřešit. Předpokládáme, že během ledna budou ceny vyšší, jak kvůli růstu cen, tak proto, že již přestane platit prominutí DPH. Dle podmínek zákona je pak možné při 20% nárůstu vydat novou, aktuálnější vyhlášku. Podmínky a rychlost novelizace vyhlášky nyní s MPSV řešíme. O výsledcích řešení budeme následně informovat.

Jednoduše řečeno, referenční cena je nyní stanovena na nižší úrovni, než odpovídá reálnému stavu letošního roku. Věříme, že se i díky naší aktivitě podaří situaci změnit, novelizace vyhlášky bude reflektovat reálnou cenu a že k tomu dojde co nejdříve během prvních měsíců roku 2022.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět