Poslanci odsouhlasili dočasné snížení spotřební daně z benzínu a nafty

Vládní novela, jejímž cílem je dočasně snížit spotřební daň na naftu a benzín o 1,50 koruny za litr, prošla Poslaneckou sněmovnou zkráceným projednáním již během 1. čtení. Změnu zákona ještě musí potvrdit Senát. Návrh má platit pouze dočasně a to od 1. června do 30. září, kdy obvykle rostou ceny paliv kvůli vyšší poptávce po palivech během léta. Hnutí ANO během projednávání navrhlo, aby snížení daně platilo alespoň do konce roku 2022, ale jejich záměr se nakonec neprosadil.

Opatření pomůže občanům, kteří potřebují využívat automobily, ale i všem dopravcům, poskytovatelům veřejné dopravy a dalším podnikatelům. Z litru benzinu se nyní odvádí spotřební daň 12,84 koruny a z litru nafty 9,95 koruny. SP ČR dočasné snížení těchto spotřebních daní podporovalo, a proto schválení návrhu vítá. Mohlo být ovšem rychlejší a s dřívější účinností, aby pomohlo při extrémním nárůstu ceny PHM na jaře. Díky rostoucí ceně pohonných hmot a vyššímu výběru DPH náš stát na dočasném snížení spotřební daně neprodělá, jelikož růst výnosů z DPH bude při současných hodnotách vyšší než ztráta spotřební daně.

Snížení spotřební daně je součástí balíčku zákonů, které mají zmírnit dopady cen pohonných hmot na občany i firmy. Jedná se zejména o:

  • daňová opatření na podporu nízkoemisní mobility (snížení povinného odvodu zaměstnanců u nízkoemisních vozidel),
  • zkrácení doby odpisování dobíjecích stanic pro elektromobily),
  • zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun (včetně snížení sazby daně pro vozidla nad 12 tun, kterou nelze kvůli evropským předpisům zcela zrušit) a snížení administrativy spojené s výběrem těchto daní (např. prominutím záloh na silniční daň na celý rok) nebo
  • odstranění povinnosti přimíchávat biopaliva do pohonných hmot.
Původní komentář SP ČR k balíčku opatření naleznete zde
kategorie Z hospodářské politiky
zpět