Evropa musí zůstat jednotná, shodli se zástupci českých, polských a německých zaměstnavatelů

Na setkání s kolegy z polské konfederace Lewiatan a německého průmyslového svazu BDI ve Varšavě jsme za účasti generální ředitelky SP ČR Dagmar Kuchtové a vedoucí bruselské kanceláře Svazu Jany Hartman Radové diskutovali o válce na Ukrajině, cenách energie, klimatu, společné spolupráci v rámci BusinessEurope i prioritách pro předsednictví v Radě EU.

S našimi partnerskými svazy jsme se shodli na tom, že:

  • je třeba zachovat jednotu, a to jak v EU, tak i v rámci evropského byznysu
  • byznys čelí řadě obrovských problémů najednou. Ještě se potýká s dopady covidu, nově ho ovlivňují mj. válka na Ukrajině, ceny energií, nedostatek materiálů, vysoká inflace a k tomu je bombardován nově navrhovanou legislativou (v mnohých případech s nadměrnou a neopodstatněnou zátěží). Tuto současnou kritickou situaci je třeba vzít v potaz při navrhování legislativy a v následném legislativním procesu. Tento pohled budou všechny tři svazy komunikovat a zastávat na státní i mezinárodní úrovni.
  • v oblasti Green Dealu jsme se shodli na nutnosti revize. Balík Fit for 55 je třeba přehodnotit, aby byla legislativa i časové lhůty pro dosažení cílů realistické. Bude třeba poskytnout byznysu více času a zohlednit dopady války a souvisejících krizí.
  • Německo, Polsko i Česko čelí podobným problémům a situaci v souvislosti s uprchlickou krizí. Podnikatelé očekávají negativní dopad války na Ukrajině a obávají se vyšších nákladů pro byznys.
  • Společně podporujeme status Ukrajiny jako kandidátské země EU. V rámci EU by se měla poskytnout pomoc zemím přijímajícím uprchlíky z Ukrajiny, abychom se vyhnuli humanitární krizi. Měly by být nastaveny investice a programy pro uprchlíky a plánovat komplexní poválečná obnova Ukrajiny. Velkým problémem jsou šířící se dezinformace, proti kterým je třeba aktivně bojovat.  
kategorie Aktuálně
zpět