Průmysl v červenci poklesl, útlum ve většině odvětví je již delší dobu

Průmyslová produkce meziročně reálně poklesla o 2,8 %, zpracovatelský průmysl o 1,1 %.

00 prumysl poklesMeziměsíčně průmysl poklesl o 2,6 %. Ačkoliv odvětví automotive vykázalo opět slušný výkon, nedokázalo již zvrátit převažující pokles u ostatních sektorů – zejména u těch energeticky náročných, které soustavně již zhruba rok klesají. Na výsledcích ale výrazně podílel také nižší výkon výroby elektřiny a plynu, kde se mj. projevily letní odstávky. 

 „Výroba motorových vozidel v červenci již nedokázala převážit poklesy ostatních průmyslových sektorů a průmysl v meziročním porovnání poklesl. Z červencových údajů sice nejde činit žádné významnější závěry, i s ohledem na vývoj srovnávací základny či dovolené, ale výsledky přesto ukazují, že slabá domácí i zahraniční poptávka, zřejmá z výsledků zakázek či konjukturálních průzkumů, se nadále podepisuje na ochlazování průmyslové produkce a tlaku na prodejní ceny,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR. 

Nepříliš příznivý stav dokládá mj. hodnota nových zakázek dle ČSÚ, která již třetí měsíc za sebou meziročně poklesla, a to přestože je vedena v běžných cenách a tudíž nezahrnuje vliv inflace. Český průmysl odráží podobnou situaci u našich hlavních obchodních partnerů či chování spotřebitelů v reakci na vývoj míry inflace či úrokových sazeb v posledním roce. Průmyslové firmy v Německu a v eurozóně se taktéž potýkají s poklesem produkce, rychlým úbytkem nových zakázek a nejistým sentimentem. „Navzdory současným problémům a obtížné pozici průmyslu ale některé indikátory, jako například poslední šetření SP ČR a ČNB, naznačují očekávání mírného zlepšení situace v následujících měsících například v oblasti investic či zakázek. Musíme si ale uvědomit, že očekávání jsou opatrná a ovlivněna srovnávacími základnami včetně letošních ne příliš příznivých výsledků,“ dodává Bohuslav Čížek.

kategorie Aktuálně
zpět