Stanovisko ke 2. implementačnímu plánu Strategického rámce ČR 2030 (pro roky 2022–2025)

Strategický rámec Česká republika 2030 (dále ČR 2030) je zastřešujícím dokumentem, který udává dlouhodobý směr rozvoje země a jeho cílem je zvyšovat kvalitu života obyvatel ČR při respektování principů udržitelného rozvoje.

První tři roky naplňování ČR 2030 a plnění opatření 1. implementačního plánu byly vyhodnoceny v roce 2020. Vyhodnocení mělo podobu obsáhlé Zprávy o kvalitě života a její udržitelnosti, kterou vláda schválila v lednu 2021. Zpráva konstatovala, že většiny cílů ČR 2030 nebylo zatím dosaženo. Varující je, že mnoha cílech byl pokrok velmi malý a že ani dlouhodobý trend nebyl příliš povzbudivý. 2. implementační plán (2022-2025) slouží k pokrytí „bílých míst“/policy gaps v dosahování cílů ČR 2030, tedy problémů a záměrů, která nejsou z hlediska aktivit veřejné správy vůbec či dobře pokryty stávajícími strategiemi.

Stanovisko a vybrané argumenty Svazu průmyslu

  • Svaz zásadně nesouhlasí s plošnou akceptací principu „zásadně nepoškozovat životní prostředí“ (Do No Significant Harm, DNSH). Principy DNSH jsou v současné době stále v procesu schvalování a nejsou jednoznačně definované. Požadavky na čerpání prostředků u energetických investičních projektů by měly odpovídat podmínkám platným v době jejich schválení, jinak se jedná o retroaktivní změnu požadavků v průběhu programů.
  • Doporučení implementačního plánu nemohou předjímat výsledky energetické koncepce. Takový postup je v rozporu se základním principem zpracovávání strategických dokumentů.
Celé stanovisko Svazu průmyslu najdete zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět