Stanovisko k novele zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (2022)

Novela zákona o ochraně zemědělského půdniho fondu z dílny Ministerstva životního prosředí (MŽP)

MŽP předkládá do meziresortního připomínkového řízení návrh zákona, kterým se mění zákon č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů. Návrh představuje poměrně rozsáhlý soubor změn, jejichž hlavním cílem je dle MŽP výrazné posílení ochrany ekologických funkcí zemědělského půdního fondu a vytvoření komplexního legislativního rámce pro ochranu nejen hospodářských, ale také environmentálních funkcí zemědělské krajiny. Současně návrh zákona reaguje na aplikační problémy současné právní úpravy.

Cílem návrhu zákona je především:
  • Zajistit náležitou ochranu environmentálních funkcí zemědělské půdy včetně krajinných prvků. Z tohoto důvodu dochází k úpravě definice zemědělského půdního fondu takovým způsobem, aby napříště tato definice lépe reflektovala nejenom produkční, ale i environmentální hodnotu zemědělské půdy. Ze stejného důvodu dochází k změně definice zemědělské půdy tak, aby zahrnovala také krajinné prvky ve smyslu nařízení vlády č. 307/2014 Sb., o stanovení podrobnosti evidence využití půdy podle uživatelských vztahu. Důraz na ochranu mimoprodukčních funkcí půdy se dále promítá do změny zásad plošné ochrany.
  • Zvýšit ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy zařazené do I. či II. třídy ochrany dle BPEJ.
  • Posílit preventivní nástroje ochrany půdy. Konkrétně návrh upravuje obecnou povinnost předcházet vzniku poškození zemědělské půdy. Současně se zakotvuje povinnost při vzniku závadného stavu bezodkladně činit opatření k nápravě tohoto stavu.
  • Posílit ochranu půdy proti erozi, což se promítá do řady navrhovaných změn; vedle přesnějšího vymezení přípustné míry erozního ohrožení a řešení nápravných opatření v případě ohrožení půdy erozí se jako vhodné protierozní opatření jeví umožnit využít nejkvalitnější půdu zařazenou do I. či II. třídy ochrany dle BPEJ, jako plantáž dřevin, pokud se jedná o půdní blok, na kterém se nachází pozemky zachycené v elektronické aplikaci monitoring eroze zemědělské půdy.
  • Vymezit tzv. agrovoltaickou výrobnu elektřiny, jakožto záměr osvobozený od odvodů za odnětí zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu.
  • Posílit ekonomické nástroje ochrany zemědělské půdy, zejména jejích mimoprodukčních funkcí, což se promítá zejména do změn výše a způsobu výpočtů odvodů.

Připomínky Svazu průmyslu a doravy ČR (SP ČR)

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) navrhuje úpravy návrhu tak, aby došlo k větší podpoře rozvoje agro(foto)voltaiky, odstranění aplikačních problémů a sjednocení terminologie. Zároveň odmítáme další razantní navyšování koeficientů pro výpočet odvodů za odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu.

Celé stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět