Stanovisko k realokaci z BAR do REPowerEU

Návhr Realokace prostředků tzv. brexitové rezervy do REPowerEU z dílny ministerstva dopravy (MD)

S ohledem na nedostatečnou absorpční kapacitu pro využití rezervy v rámci sektoru dopravy a s ohledem na novou možnost využití těchto prostředků na transformaci energetického sektoru proto MD navrhuje, aby byly prostředky rezervy převedeny do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci nově vzniklého nástroje REPowerEU.

Národní plány obnovy mají být nově rozšířeny právě o investice do energetické infrastruktury a měly by tak přispět k zelené tranzici ekonomik členských států. Jestliže s dopady brexitu se, zdá se, česká ekonomika již dokázala sama bez větších veřejných intervenci vyrovnat, současná energetická krize má potenciál její konkurenceschopnost dále snižovat.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

SP ČR podporuje převedení prostředků z brexitové rezervy BAR do REPowerEU, kde jsou nyní z pohledu ČR i podnikatelského sektoru výrazně naléhavější potřeby.

SP ČR podporuje výrazné posílení investic do energetické infrastruktury, podporu nahrazení fosilních paliv a materiálů v průmyslu a dalších investic do energetické účinnosti, bezpečnosti a nezávislosti apod.

Stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět