Stanovisko SP ČR k Aktualizaci NPO včetně půjčky


Návrh Úřadu vlády a ministerstva průmyslu a obchodu

Předkládaný materiál je průběžným, a nikoli finálním podkladem pro úpravu Národního plánu obnovy. Členské státy mají do 31. března 2023 Evropské komisi oznámit předběžný zájem o půjčku z RRF. Protože příprava půjčky je velmi silně provázána s úpravou grantové části NPO, předkládá se informace o komplexní úpravě NPO, včetně změn milníků a cílů současného NPO a nových podnětů pro kapitolu k REPowerEU a navýšení alokace pro ČR.

Navrhované změny ve stávajícím NPO byly projednány s EK za účasti příslušných vlastníků komponent, odpovědných za implementaci jednotlivých opatření NPO. Přestože se ČR podařilo doposud vyřešit a snížit značné množství požadovaných změn českého NPO, i nadále zůstávají některé problematické milníky a cíle. V kontextu navýšení grantové obálky v RRF pro ČR pak proběhla jednání s EK o nových opatřeních NPO. EK na jednání vyjádřila podporu většině opatření, které ČR navrhla. Současně probíhají jednání s EK k zohlednění dopadů nečekaně vysoké míry inflace na cíle dosavadního NPO.

Materiál dále obsahuje indikativní harmonogram dalšího postupu prací v souvislosti s výše zmíněnými kroky, jejichž konečným výsledkem by měla být konečná podoba aktualizovaného NPO projednaná a schválená vládou, která poté bude předložena EK k přijetí změnového CID.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

SP ČR podporuje naplnění záměrů a investic ve vztahu k energetice dle návrhu MPO (včetně podpory energetické infrastruktury, bezpečnosti a stability), podporu aplikovaného průmyslového výzkumu a vývoje (zejména pomocí programu TREND), investic, do snižování emisí z dopravy a další opatření.

Celé stanovisko naleznete zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět