Stanovisko k Plánu autonomní mobility do roku 2025

Plán autonomní mobility z dílny Ministerstva dopravy ČR

Plán autonomní mobility do roku 2025 s výhledem do roku 2030 přímo navazuje na Vizi rozvoje autonomní mobility, Akční plán autonomní mobility a Kolokvium o budoucnosti automobilového průmyslu.

Druhá část předloženého materiálu se týká konkrétních opatření, kterých je celkem 13 a jsou zařazeny do čtyř hlavních oblastí:

  1. tzv. dopravně-technická opatření, která se zaměřují na oblast infrastruktury pro testování, kybernetické bezpečnosti a informačního modelování staveb,
  2. opatření v oblasti legislativy, standardizace a etiky, které zahrnují řešení právního rámce na národní i mezinárodní úrovni a etické aspekty.
  3. opatření podpory výzkumu, vývoje a inovací, a to včetně mezinárodní spolupráce.
  4. opatření v oblasti osvěty a vzdělávání, včetně opatřeních pro vzdělávání v autoškolách i ve všech stupních vzdělávacího systému a významné téma osvěty.

Hlavním cílem je dosáhnout takové úrovně rozvoje, aby byla ČR schopna v této oblasti konkurovat ostatním státům a byla považována za vhodného partnera pro spolupráci i posilovala dále svoji konkurenceschopnost.

Stanovisko SP ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) podporuje vytvoření Pánu autonomní mobility. Zároveň navrhuje úpravu terminologie, aktualizaci popisu postupu analýz a předložení návrhu legislativních změn vládě do poloviny roku 2024.

Celé stanovisko naleznete zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět