Překvapení se nekoná, ČNB nechala úrokové sazby beze změny

Česká národní banka nechala na středečním zasedání základní úrokové sazby beze změny (již poosmé). Základní dvou týdenní repo sazba tedy zůstala na úrovni 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %.

Na minulém zasedání bankovní rady jen těsně neprošel návrh na zvýšení sazeb. Dnešnímu rozhodnutí neutahovat měnovou politiku zřejmě nahrály aktuální údaje z ekonomiky. Jedná se zejména o potvrzující se postupný pokles některých inflačních tlaků, který je zřejmý např. ze snížené meziroční dynamiky růstu cen průmyslových výrobců či dokonce poklesu u cen zemědělských výrobců, jež se projevuje v celkových hodnotách spotřebitelské inflace. Proinflačně však působí stále silné – byť v souladu s očekáváním ČNB – mzdové tlaky a vládní politika. I vzhledem k poměrně zakořeněným inflačním očekáváním, které vidíme i v našich průzkumech mezi firmami, tak nelze v blízké době čekat pokles sazeb,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom SP ČR.

Možnému poklesu sazeb v nejbližších měsících nenahrává ani snižující se úrokový diferenciál mezi českou korunou a evropskou měnou. Evropská centrální banka totiž na nedávném zasedání rozhodla o opětovném zvýšení základní úrokové sazby již na 4 %. Její pokračující trend může zprostředkovaně vytvářet tlaky na kurz koruny a politiku silné domácí měny avizované bankovní radou ČNB.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět