Udělování víz v souvislosti s válkou na Ukrajině

Přehled pracovišť Ministerstva vnitra (odboru azylové a migrační politiky) na území ČR, včetně telefonních čísel a úředních hodin ZDE 

Mimořádné úřední hodiny pro občany Ukrajiny, které jsou určeny pouze pro žadatele o speciální dlouhodobé vízum ZDE

DŮLEŽITÉ: Vycestováním cizince z území České republiky dočasná ochrana nezaniká

Pokud bylo uděleno speciální dlouhodobé vízum s kódem D/VS/U - zvláštní vízum pro občany Ukrajiny, jste automaticky převedeni do systému dočasné ochrany.
Na toto vízum, přestože je v něm vyznačen počet vstupů „00“, je možné cestovat mimo území České republiky, ale pouze v rámci schengenského prostoru. V případě cest na Ukrajinu by občané Ukrajiny měli při návštěvě OAMP, kam si přijdou požádat o vyznačení nového štítku dočasné ochrany s vícenásobným počtem vstupů do Schengenu, uvést relevantní důvod cesty (např. jedu pro děti, sestru, prarodiče atd…). bude občanovi Ukrajiny na pracovišti OAMP vydán nový štítek s neomezeným počtem vstupů (multiple), aby se mohl vrátit zpět do ČR.

Pokud bylo speciální dlouhodobé vízum vyznačeno razítkem do pasu nebo na hraniční průvodku, a potřebujete vycestovat z České republiky do jiného státu EU nebo mimo schengenský prostor, dostavte se na pracoviště OAMP k vyznačení vízového štítku s neomezeným počtem vstupů (multiple).

DALŠÍ INFORMACE K VÍZOVÉ AGENDĚ

Ministerstvo zahraničních věcí muselo v současné době až do odvolání kompletně pozastavit vízovou agendu na Ukrajině. Ačkoliv se ministerstvo snažilo v předchozích dnech zajistit plný přenos vízové agendy z Kyjeva do Lvova, není to již v tuto chvílí možné. Znamená to tedy i pozastavení veškerých Programů ekonomické migrace (Kvalifikovaný zaměstnanec, Vysoce kvalifikovaný zaměstnanec, Klíčový a vědecký personál, Mimořádné pracovní vízum) a týká se to i vydávání již povolených dlouhodobých a vstupních víz. Již zařazeným žadatelům podle ministerstva zůstává místo v pomyslné „frontě“ pro pozdější podání žádostí v případě uklidnění situace.

Oznámení SP ČR: V případě, že jste podali žádost do Programu kvalifikovaný zaměstnanec UKRAJINA v posledních dnech, tato žádost nebude SP ČR zatím zpracována. Vzhledem k situaci na Ukrajině rozhodlo MPO spolu s MZV, že až do odvolání bude pozastaven Program kvalifikovaný zaměstnanec Ukrajina, tudíž po tuto dobu nebudou přijímány žádné žádosti. Jakmile se situace vrátí k normálu, budeme vás bezodkladně informovat.

Z bezpečnostních důvodů ministerstvo již také muselo uzavřít Generální konzulát ve Lvově. Konzulární pomoc pro české občany tak teď ministerstvo poskytuje z Polska. V případě nouze mají Češi na Ukrajině využít nouzové linky ministerstva na číslech +380676732811 nebo +380673749701.

Ministerstvo zahraničních věcí bude průběžné informace k vízové službě uveřejňovat na svých stránkách ZDE.

S okamžitou platností byl zastaven příjem žádostí a výdej víz a povolení k dlouhodobým a trvalým pobytů pro občany Ruské federace na všech zastupitelských úřadech ČR v zahraničí a to bez výjimek. Toto opatření se týká i žadatelů již zařazených do Programů vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a klíčový a vědecký personál a stejně tak žadatelů o krátkodobá schengenská víza podávaná na základě potvrzení ústředních orgánů státní správy (dříve ve státním zájmu).

V pondělí 28. 2. 2022 vláda ČR s okamžitou platností zastavila příjem žádostí a výdej víz taktéž občanům Běloruska na všech zastupitelských úřadech ČR v zahraničí, a to bez výjimek. Toto opatření se týká i žadatelů již zařazených do Programů kvalifikovaný zaměstnanec, vysoce kvalifikovaný zaměstnanec a klíčový a vědecký personál a stejně tak žadatelů o krátkodobá schengenská víza podávaná na základě potvrzení ústředních orgánů státní správy (dříve ve státním zájmu). Pořadí žadatelů zařazených do Programu kvalifikovaný zaměstnanec bude zachováno a v případě obnovení vízové agendy se bude návazně pokračovat v přidělování termínů.

kategorie Aktuálně
zpět