LIBERTY Ostrava instalovala novou linku pro dokončující úpravy trubek pro petrochemický průmysl

Rourovna LIBERTY Ostrava dokončila instalaci nové linky, která uzavírá technologický proces výroby naftovodných a pažnicových ocelových trub pro petrochemický průmysl. Linka v hodnotě více než 15 milionů korun má lepší technologické parametry než původní, téměř 25 let staré zařízení, a pomohla zautomatizovat výrobní proces.

„Nová linka omezila ruční práci a zvýšila přesnost a kvalitu závěrečných úkonů. Modernizací vzrostla kapacita všech značicích zařízení. Například u ražení se kapacita zvýšila z původních 50 znaků na 200, takže nyní je možné najednou na trubku vyrazit více informací odpovídajících potřebám zákazníků,“ objasnil vedoucí údržby rourovny v LIBERTY Ostrava Michael Hermann.

O výměně dosluhující linky za moderní se v LIBERTY Ostrava rozhodlo v roce 2019. Do huti přijela nová linka Magnemag od dodavatele, kterým je česká firma Jetty Vision, v prosinci loňského roku. Instalace byla dokončena v závěru ledna a nyní skončil zkušební provoz, během něhož se upravil a doladil chod linky. Její kapacita je při třísměnném provozu zhruba 4,5 kilotuny trubek měsíčně. Jen v loňském roce činil podíl exportu u těchto výrobků 68 procent.

liberty nova linka

Nová linka každou trubku zváží, změří její délku, označí ji a vyrazí na ni informační údaje dle požadavku příslušné normy nebo zákazníka. Přibylo automatické lakování nátrubků a nanášení podélných a obvodových identifikačních pruhů, které se dříve prováděla manuálně. Linka umí pracovat s trubkami již od průměru 89 mm, původní zpracovávala trubky až od 133 mm.

„Na každé směně novou linku obsluhují tři pracovníci. Jejich bohaté zkušenosti umožnily rychlé najetí nového zařízení do plného provozu. Moderní technologie nám pomohla zautomatizovat celý výrobní proces, znatelně zvýšit kvalitu ražení, barevných nástřiků i značení inkoustem. Hlavní benefit je ovšem vyšší spolehlivost linky a využití kompatibilního moderního řídicího systému odpovídajícího současné době, který nám umožňuje vyjít vstříc náročným požadavkům tuzemských i zahraničních zákazníků,“ doplnil ředitel rourovny Libor Černý.

kategorie Z členské základny
zpět