Delegace SP ČR navštívila výrobní závod společnosti LEGO v Kladně

V úterý 4. dubna se delegace Svazu průmyslu a dopravy zúčastnila exkurze do kladenského výrobního závodu společnosti LEGO, která je naším členem. Přivítal nás generální ředitel továrny Jesper Hassellund Mikkelsen. Tato společnost zaměstnává na Kladně přes 3500 lidí a často získává díky své péči o zaměstnance ocenění v žebříčcích jako nejatraktivnější zaměstnavatel. Aktuálně se také v celosvětovém průzkumu Global RepTrak®100 umístila na prvním místě jako společnost s nejlepší reputací.

Lego 1

Kladenský závod má definující podíl na tom, že Česká republika je evropskou jedničkou v exportu hraček - třídí, kompletuje, balí a expeduje odsud každý den statisíce oblíbených stavebnic.

Lego 5

V rámci exkurze nás zajímaly ale především různé ekonomické, technické a organizační aspekty provozu. Společnost LEGO například důsledně dodržuje principy 5S, aby dosáhla čistého a přehledného pracovního prostředí, kde má každá paleta a každý nástroj svoje přesné místo. Ve výrobě je vysoký stupeň automatizace, kterou neustále zdokonaluje tamní R&D oddělení, často ve spolupráci s předními technickými univerzitami.

Lego 2

Logistickou zajímavostí je adaptace automatizovaného skladu pro zacházení s americkým standardem palet, aby závod mohl zpracovávat vstupy i z mexické továrny LEGO®. Udržitelnost je pro společnost LEGO velkým tématem. Na střeše jejich závodu je umístěn solární park, v zemi se nacházejí retenční nádrže na vodu, která se následně používá jako užitková, a také zde probíhá důsledná recyklace odpadních materiálů. V rámci skupiny LEGO mají také díky offshore větrným elektrárnám globální nulovou energetickou bilanci.

Lego 3

Kromě energetiky se společnost zaměřuje ale i na další aspekty své činnosti. Například postupně zavádí balení kostiček do sáčků na bázi papíru, které nahrazují původní plastové. Tato změna je technologicky podstatně náročnější, než by se na první pohled zdálo. V praxi znamená jak zásadní přeměnu výrobních linek, tak i celého prostředí výroby, neboť papír je ve srovnání s plastem křehčí, musí se do krabic pečlivě skládat, aby zabral co nejmenší prostor, ale zároveň způsobuje vyšší prašnost ve výrobě a potřebuje více skladovacího prostoru. Všechny tyto kroky však prokazují oddanost v zavádění principů udržitelné ekonomiky.

Lego 4

Děkujeme paní Gabriele Bechynské za možnost uspořádat tuto událost v rámci středočeského regionálního zastoupení SP ČR a Markétě Vaňkové za skvělé povídání a zážitek z prohlídky.

kategorie Z členské základny
zpět