ČPZP podporuje prevenci melanomu

Melanom je jedním z nejzávažnějších typů rakoviny. Nejčastěji se objevuje na kůži, která je vystavována slunečnímu záření. Je to nádor, který se zpočátku ani příliš neprojevuje. Přesto by ho lidé měli brát velmi vážně.

Maligní neboli zhoubný melanom poměrně rychle metastázuje do lidských orgánů, jako jsou například plíce, střeva či mozek. Nejvíce se vyskytuje na kůži, ale prakticky může vzniknout v jakékoliv tkáni, tedy i na sliznici nebo v oku. Jedinou možností, jak jej odhalit včas, jsou pravidelné kontroly u dermatologa.

Kontrola znamének ve stanu již posedmé
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) si uvědomuje nebezpečí výskytu melanomu a nutnosti prevence. Proto třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR nejen přispívá na vyšetření pigmentových skvrn u odborného lékaře ze svých preventivních programů. Ale navíc každým rokem v průběhu května a června pořádá preventivně vzdělávací road show Spolu proti melanomu s bezplatným vyšetřením kůže. Tato akce se poprvé objevila v roce 2016 a okamžitě si získala pozornost veřejnosti. Nekonala se dva roky z důvodu pandemie koronaviru, takže letos je to sedmý ročník.

melanom
Vyšetření zdarma zahrnuje všechny zájemce, kteří přijdou, bez ohledu na příslušnost ke zdravotní pojišťovně. Odehrává se ve speciálním stanu na náměstí či před obchodním centrem ve vybraném městě, kde lékaři lidem kožní znaménka kontrolují po celý jeden den v době od 10 do 17 hodin. Používají k tomu ruční dermatoskop. Vyšetření pacientů probíhá zcela diskrétně ve třech oddělených vyšetřovnách. Nedílnou součástí kampaně je doprovodný program v oblasti zdravého životního stylu, jako jsou například odborné rady, jak se chránit před sluncem.

Jaké změny na kůži by vás měly přivést do stanu ČPZP?

  • Plošné zvětšování - rozpíjení nebo vyvýšení znamének
  • Změna zabarvení znaménka
  • Krvácení, svědění, strup, červený okraj
  • Mají-li na kůži nový útvar, který se dlouho nehojí
  • Nově objevené, stále se měnící znaménko
  • Větší množství znamének na kůži

V roce 2023 zachytili lékaři téměř 500 pacientů s podezřelým nálezem
Lékaři, kteří s ČPZP během kampaně Spolu proti melanomu spolupracují, se rozhodně nenudí. Zájem veřejnosti nechat se zdarma vyšetřit je tak velký, že ordinacemi ve stanu prošly již desítky tisíc zájemců. Při loňské akci lékaři odhalili podezřelý útvar na kůži u téměř pěti set pacientů, kteří byli odesláni k dalšímu odbornému vyšetření. Nálezů bylo o celých 17 procent více, než v roce 2022.
Letošní kampani, která opět zamíří do 15 měst, je vyhrazen termín od 13. května do 6. června. Jedná se o města Opava, Zlín, Prostějov, Olomouc, Liberec, Kladno, Plzeň, Znojmo, Jihlava, České Budějovice, Písek, Třinec, Havířov, Frýdek-Místek a Ostrava. Další informace najdete na www.spoluprotimelanomu.cz.

 

kategorie Z členské základny
zpět