Labe je živější o čtyři metráky ryb. U Spolany je do řeky vypustili žáci neratovické

Neratovická společnost Spolana zahájila další ročník tradičního vypouštění ryb do řeky Labe. Této ekologicko-vzdělávací akce se pravidelně účastní také žáci z místních základních škol. Letos se vypouštění zúčastnili žáci z neratovické základní školy Ing. M. Plesingera - Božinova. Do Labe vypustili na čtyři sta kilogramů ryb. Celkově bylo díky této ekologické iniciativě společnosti Spolana vypuštěno do řeky Labe už bezmála deset tun ryb.

„Vypouštění ryb do řeky Labe organizujeme tradičně dvakrát do roka, kdy zapojujeme také děti z místních základních škol. Ty se tak mohou dozvědět mnoho zajímavých informací nejen o životě vodních tocích, ale také o důležitosti šetrného přístupu k životnímu prostředí,“ řekl k tradičnímu vypouštění ryb do Labe Piotr Kearney, jednatel společnosti Spolana.

Spolana Vypousteni ryb do Labe 1

Všechny vypuštěné ryby jsou typické pro charakter toku řeky Labe. „Letos jsme spolu s dětmi do řeky vypouštěly zejména kapra obecného, či líny, okouny a candáty. Ryby v řece vytváří vyvážené společenství, které plní řadu ekologických funkcí,“ říká Alois Hádek, předseda Českého rybářského svazu Neratovice.
Vypouštění ryb do řeky Labe pořádá společnost na jaře a na podzim. Součástí dne je i povídání školáků s rybáři, opékání špekáčků a vzdělávací soutěže, které organizuje Ekologické centrum v Kralupech nad Vltavou. „Dětem vždy na této akci připravujeme doprovodný program, na kterém si po vypouštění ryb a vyprávění o světě českých vodních toků od rybářů mohou hravou formou ověřit, jak si zapamatovali nabité znalosti,“ doplnila Martina Černá z Ekologického centra v Kralupech nad Vltavou.

Spolana Vypousteni ryb do Labe 2

„Děti mají velmi rády takovéto zážitky v rámci výuky a vždy si oživení výuky praktickými ukázkami užijí. Atmosféra na akci byla velmi příjemná. Soutěže byly perfektně připravené a opékání špekáčků bylo krásnou pomyslnou tečkou. Pro většinu dětí je nezapomenutelným zážitkem možnost vlastnoručně vzít rybu do ruky a vypustit ji do řeky,“ shrnula dění Milena Novotná, učitelka ze ZŠ Ing Plesingera-Božinova, Neratovice.

Neratovická společnost Spolana podporuje rozvoj životního prostředí také dalšími prospěšnými aktivitami. Na komíně v areálu podporuje hnízdění kriticky ohroženého sokola stěhovavého, který na jednom z komínů výrobního areálu pravidelně hnízdí. Již šestým rokem je v areálu Spolany podporován chov včel medonosných. Ty jsou od roku 2018 chovány ve včelích úlech, které jsou umístěny ve starém areálu výroby čokolády a sacharinu. Výbornou kvalitu stočeného medu opakovaně potvrdily testy akreditované laboratoře Výzkumného ústavu včelařského.

kategorie Z členské základny
zpět