ORLEN vstupuje na český trh inženýrských služeb

Skupina ORLEN založila společnost, která bude v České republice poskytovat inženýrské a dodavatelské služby. ORLEN Projekt Česká republika s.r.o. usnadní optimalizaci nákladů na investice skupiny ORLEN Unipetrol a dále posílí její pozici v regionu.

“Výsledkem úspěšné konsolidace je vybudování největší palivové a energetické skupiny ve střední Evropě. Máme potenciál realizovat mnohamiliardové investice, které posílí energetickou bezpečnost nejen Polska, ale i celého regionu. Založení nové inženýrsko-dodavatelské společnosti na českém trhu je součástí našich strategických ambicí souvisejících s transformací energetiky a rozvojem na zahraničních trzích," říká Daniel Obajtek, předseda představenstva PKN ORLEN.

Společnost ORLEN Projekt Česká republika s.r.o. (ORLEN Projekt ČR) bude realizovat komplexní projekty pro rafinérie, petrochemii, energetiku a ochranu životního prostředí. Spoluvlastníky jsou společnosti ORLEN Projekt SA a ORLEN Unipetrol RPA, které v novém subjektu drží 60, resp. 40 procent akcií. Předmětem činnosti společnosti ORLEN Projekt ČR bude příprava nejen dokumentací pro povolovací řízení, například dokumentace pro územní plánování, dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí, stavební povolení apod., ale také tvorba stavebních a prováděcích projektů, realizace, přejímky, uvedení do provozu a získání povolení k užívání investic realizovaných v první řadě ve prospěch subjektů skupiny ORLEN Unipetrol.

„Jsme součástí dynamicky se rozvíjející skupiny ORLEN a společně s ní se připravujeme na transformaci a rozvoj našeho podnikání směrem k emisní neutralitě, které chceme dosáhnout nejpozději v roce 2050. Nová projektová společnost, do které agregujeme naše inženýrské dovednosti a zkušenosti, bude efektivní servisní organizací pro celou skupinu nejen v česku, ale v celém regionu,“ uvádí Tomasz Wiatrak, předseda představenstva společnosti ORLEN Unipetrol.

Nová společnost bude stavět na kompetencích společnosti ORLEN Projekt SA, která je lídrem v oblasti projektování a výstavby rafinérských a petrochemických závodů. Založení vysoce specializované inženýrské společnosti v České republice usnadní přenos projektových kompetencí a zefektivní proces řízení investiční oblasti skupiny ORLEN.

„Vybudování silné projektové skupiny ORLEN znamená vytvoření živého kompetenčního centra, které nabídne atraktivní podmínky pro rozvoj stávajících i nových zaměstnanců. Jsem přesvědčen, že perspektiva získání jedinečných zkušeností a možnost neustálého zvyšování kvalifikace v dynamickém mezinárodním prostředí povzbudí mladé inženýry, aby se přihlásili do obou společností," zdůrazňuje Marcin Kasza, předseda představenstva společnosti ORLEN Projekt SA.

Založení české inženýrsko-dodavatelské společnosti je v souladu s obchodní strategií společnosti ORLEN Projekt SA na období 2022-2025, jejímž cílem je zvýšit podíl zahraničních trhů na tržbách skupiny ORLEN Projekt SA. K posílení pozice přispěje i integrace s projekčními a inženýrskými společnostmi Energa Invest CG a PGNiG GAZOPROJEKT.

kategorie Z členské základny
zpět