Kam směřuje energetická unie?

20161129-8758-veldemanphoto

Člen představenstva Luboš Pavlas reprezentoval Svaz průmyslu a dopravy ČR na Energetickém dialogu o evropské energetické unii, který hostilo Zastoupení svobodného státu Bavorsko při EU 29. listopadu. Energetický dialog o evropské energetické unii je diskuzní platformou 5 zemí a regionů (Bavorsko, Česká republika, Rakousko, Švédsko a Vlámsko), jejímž účelem je výměna názorů a zkušeností mezi zástupci průmyslu a výrobci energie a spolupráce na společné cestě k vnitřnímu trhu.

Představitelé platformy se sešli v Bruselu, aby diskutovali mj. o zimním energetickém balíčku.

„Doufám, že „zimní balíček“ bude kompromisem mezi ambiciózními politickými cíli v oblasti dekarbonizace, obnovitelných zdrojů a energetické účinnosti a reálnými možnostmi průmyslu,“ řekl člen představenstva Luboš Pavlas. Upozornil také na to, že tyto cíle jsou silně provázané a je třeba nalézt rovnováhu, aby nebyly navzájem kanibalizovány a nedocházelo mj. k nárůstu nákladů pro průmysl a domácnosti.

Mezi diskutovanými tématy byly kapacitní mechanismy, které by dle SP ČR měly být využity až v krajním případě, kdy ostatní tržní opatření selžou. Je navíc třeba mj. zajistit, aby byla zachována technologická neutralita a přístup přeshraniční konkurence. Dalším velkým tématem byla energetická účinnost, kdy řada řečníků v čele se SP ČR podporovala zachování současného nezávazného cíle v oblasti energetických úspor (27% do roku 2030). Návrh Komise i tendence na zvyšování cíle v Evropském parlamentu proto vyvolávaly mezi přítomnými velké obavy. Řečníci se v podstatě shodli na tom, že je třeba harmonizovat systémy podpory obnovitelných zdrojů energie. Diskuze se stočila také k vyjednávané revizi systému obchodování s emisními povolenkami (ETS), které se SP ČR velmi intenzivně věnuje a doufá, že revize současné směrnice konečně zajistí na jedné straně funkčnost systému a motivaci k investování do nízkouhlíkových technologií a na druhé straně ochrání ohrožený průmysl a zamezí riziku úniku uhlíku.

Čtěte také:
EU musí dobře zvážit priority energetické politiky - tisková zpráva SP ČR k "zimnímu balíčku"
EU needs real power market, affordable energy, integration of renewables - tisková zpráva BusinessEurope

Foto: Veldemanphoto

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět