Letní energetický balíček Evropské komise

Transformace evropského energetického systému.

 

Komise přináší „nový úděl“ pro energetický trh. Očekávaný letní balíček Evropské komise je další důležitý krok k implementaci strategie energetické unie a naplňuje tak jednu z politických  priorit Junckerovy agendy.

Ústředním principem balíčku je energetická účinnost a posílení postavení spotřebitelů. Komise přináší také ambiciózní a cílené návrhy v oblasti obchodování s emisemi při zachování mezinárodní konkurenceschopnosti průmyslových odvětví, u nichž existuje největší riziko přemístění výroby z EU. Implementace strategie energetické unie bude vyžadovat zásadní transformaci evropské elektroenergetické soustavy, včetně přepracování evropského trhu s elektřinou. Komise zahajuje veřejnou konzultaci o tom, jak by měl tento nový trh s elektřinou vypadat, aby splnil očekávání spotřebitelů, zajistil skutečné přínosy z nových technologií a usnadnil investice.

Místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič prohlásil: „Při přijímání strategie pro energetickou unii jsme se zavázali dát evropským spotřebitelům více pravomocí, vytvořit dobře fungující jednotný th s energií, upřednostnit zásadu energetické účinnosti a stát se světovou jedničkou v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Nyní, tedy pět měsíců po přijetí strategie pro energetickou unii, předkládáme letní balíček, který je důkazem našeho odhodlání snížit emise uhlíku v naší ekonomice a svěřit spotřebitelům klíčovou úlohu při přechodu Evropy na nový energetický systém. Nejedná se jen o nový program pro spotřebitele, ale o nový program pro celou evropskou energetiku.“

pdfTisková zpráva Evropské komise „Transformace evropského energetického systému – letní energetický balíček Komise udává směr“60.95 KB

pdfSdělení Evropské komise: “A new deal for energy consumers” (COM(2015) 339)228.57 KB (AJ) + pdfPracovní dokument Komise: „Best practices on Renewable Energy Self-consumption“547.25 KB (AJ)

pdfSdělení Evropské komise: Veřejná konzultace o novém uspořádání trhu s energií(COM(2015) 340)268.51 KB (AJ)
Veřejná konzultace o novém uspořádání trhu s energií (T: 8. 10. 2015)
Veřejná konzultace týkající se předvídání rizik v oblasti zabezpečení dodávek elektřiny (T: 8. 10. 2015)

Zpráva Evropské komise: „Investment perspectives in electricity markets“ (AJ)

pdfOznačování energetické účinnosti94.96 KB
pdfSdělení Evropské komise: Návrh nařízení k označování energetické účinnosti (COM(2015) 341)570.14 KB (AJ) + pdfHodnocení dopadů2.05 MB (AJ) – pdfExekutivní souhrn298 KB (příloha) (AJ)
pdfSdělení Evropské komise: Revize Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/30/EU ze dne 19. května 2010 o uvádění spotřeby energie a jiných zdrojů na energetických štítcích výrobků spojených se spotřebou energie a v normalizovaných informacích o výrobku (COM(2015) 345)192.45 KB (AJ) + pdfPracovní dokument Komise 1.72 MB(AJ)

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti
Blízková Marta
/
kategorie Evropská komise
zpět