Rada pro spravedlnost a vnitřní věci o „Smart Borders“

Evropská komise zahájila  reformu společného evropského azylového systému.



Dne 6. 4. 2016 Komise zveřejnila balíček o tzv. inteligentních hranicích („Smart Borders“) a představila varianty, jak reformovat společný evropský azylový systém a vytvořit bezpečné a legální cesty do Evropy. Evropská komise tak zahájila  reformu společného evropského azylového systému, aby vznikl spravedlivý a udržitelný systém rozdělování žadatelů o azyl mezi členskými státy. Ve hře je další harmonizace azylových řízení a norem, aby se v rámci Evropy vytvořily rovné podmínky a tudíž došlo ke snížení motivačních faktorů, včetně opatření na omezení nedovoleného druhotného pohybu osob; a posílení mandátu Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO). Komise současně stanovuje opatření na zajištění bezpečných a dobře řízených cest pro legální migraci do Evropy.

První místopředseda Komise Frans Timmermans prohlásil: „Uprchlická krize odhalila nedostatky v našem společném evropském azylovém systému. Jedno je však zřejmé: ti, kdo potřebují ochranu, ji musí i nadále získávat a neměli by být nuceni svěřovat své životy do rukou převaděčů. Avšak stávající systém není udržitelný. Různé národní přístupy podnítily jev obchodování s azylem („asylum shopping“) a nelegální migraci a současně při probíhající krizi sledujeme, že dublinská pravidla kladou velmi mnoho odpovědnosti na bedra pouze několika málo členských států. Nyní musíme uplatňovat stávající právo, aby se situace stabilizovala. Poté ale budeme potřebovat systém udržitelný do budoucna a založený na společných pravidlech, spravedlivější sdílení odpovědnosti a bezpečné legální cesty pro ty, kteří potřebují ochranu, aby ji mohli v EU získat.“

RADA PRO SPRAVEDLNOST A VNITŘNÍ VĚCI 21. 4. 2016

Balíček k inteligentním hranicím bude také ústředním bodem jednání Rady ministrů pro spravedlnost a vnitřní věci (JHA) 21. 4. 2016 v Lucemburku. Ministři budou diskutovat o návrhu nařízení, kterým se zřizuje systém vstupu/výstupu (Entry/Exit Systém, EES), a o souvisejícím návrhu na změnu Schengenského hraničního kodexu. Česká republika iniciativy Evropské komise obecně podporuje. Upozorňuje však na to, že naprostá většina teroristických útoků byla spáchána samotnými občany EU a překračování hranic těmito osobami za účelem přímé komunikace s centry terorismu ve třetích zemích je vnímáno jako zásadní problém a bude proto nutné uvažovat o podobném evidování osob požívajících právo na volný pohyb podle práva Unie. V návrhu nařízení o EES postrádáme vymezení vůči žadatelům o mezinárodní ochranu a osobám, jež nelegálně překročily vnější hranice. Tyto osoby totiž tvoří významnou část těch, kdo překračují vnější hranice a pohybují se na území EU.

pdfPodrobnější informace k balíčku Komise k inteligentnějším hranicím428.98 KB

Balíček k inteligentnějším hranicím

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti

Blízková Marta
/
kategorie Evropská rada
zpět