Portál Access2Markets pro exportéry do třetích zemí rozšiřuje své funkce

Portál nabízí informace o podmínkách vývozu i dovozu ve více než 120 partnerských zemích, jádro portálu tvoří uživatelsky přehledná data obchodních dohod se zeměmi mimo EU. V letošním roce byly rozšířeny některé funkce portálu, zároveň přibyly aktuality např. co se týká sankcí a restrikcí Ruska a Běloruska. 

Access2Markets poskytuje firmám ucelené informace pro obchodování s mimoevropskými zeměmi. V letošním roce byl rozšířen např. o informace týkající se sankcí a restrikcí na jednotlivé produkty ze strany Ruska a Běloruska nebo také Afghánistánu, nástroj pro služby a investice a je také jednotným kontaktním místem s možností nahlásit nekalé obchodní praktiky subjektů ze třetích zemí. Doplněny byly některé funkce jako např. nástroj pro určení země původu (ROSA), přehled osvědčení např. pro živočišné produkty a další požadované certifikace při vzájemném obchodu. 

Nejdůležitější informace, které se týkají jednotlivých kategorií výrobků ve všech zemích EU a na více než 120 vývozních trzích ve světě, jsou konkrétně:

  • Cla a daně
  • Celní postupy
  • Pravidla pro určování země původu
  • Obchodní překážky
  • Požadavky na výrobky
  • Statistické přehledy o obchodní výměně

Jednotné kontaktní místo (Single Entry Point) je prvním kontaktním místem v rámci oddělení obchodu Evropské komise pro všechny zúčastněné strany v EU, které se potýkají s problémy s přístupem na trh ve třetích zemích nebo které zjistí nedodržení závazků v oblasti udržitelnosti. Služba nabízí kontrolní seznam a také formulář pro stížnosti.

Zároveň je na portálu možné zjisit informace o požadavcích na původní materiály, aplikace preferenčního zacházení co se týká jednotlivých výrobků, ale také informace o trzích zemí mimo EU, jako jsou studie či pořádané veletrhy a další podnikatelské akce na místě. Je možné se dozvědět informace o veřejných zakázkách v Japonsku a Kanadě, v plánu je letos tuto kategorii služeb doplnit i o USA. 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Proexportní servis
zpět