EU zpřísňuje antidumpingová opatření na optická vlákna a obnovuje opatření na karbid wolframu, obojí z Číny

Evropský průmysl optických kabelů zaměstnává více než 5 000 lidí a hraje klíčovou roli v digitální agendě EU. Průmysl karbidu wolframu v EU v současné době zaměstnává více než 1 000 lidí.

 

Optická vlákna

Evropská komise zdvojnásobila antidumpingová cla na optické kabely z Číny na základě šetření, které zjistilo, že se čínští vývozci optických kabelů pokoušeli bránit účinkům původních opatření. Nová antidumpingová cla na optické kabely se budou pohybovat v rozmezí od 39,4 % do 88 %, což je dvojnásobek původních cel a maximální povolené zvýšení. Obnoví se tak rovné podmínky, které narušili čínští vývozci, kteří snížili své vývozní ceny, aby "absorbovali" původní cla uložená Komisí. Opatření bude platit dalších pět let.

Čínští vývozci záměrně snížili své ceny, aby zabránili nápravným účinkům opatření, která byla původně uložena na dovoz z Číny v listopadu 2021. Nová antidumpingová cla na optické kabely se budou pohybovat v rozmezí od 39,4 % do 88 %, což je dvojnásobek původních cel a maximální povolené zvýšení. Obnoví rovné podmínky, které narušili čínští vývozci, kteří snížili své vývozní ceny, aby "absorbovali" původní cla uložená Komisí.

Optická vlákna mají zásadní význam pro přechod EU na moderní širokopásmové telekomunikace a pro evropský průmysl optických kabelů, který hraje klíčovou roli při realizaci digitální agendy EU. Cílem zpřísnění opatření je zajistit, aby toto odvětví v EU nebylo oslabováno nekalými obchodními praktikami konkurentů a aby mohlo i nadále konkurovat za rovných podmínek.

Celé znění opatření je ZDE

Karbid wolframu

Antidumpingová opatření EU na karbid wolframu z Číny platná od 90. let 20. století zvýšila ceny této sloučeniny na úroveň, která učinila využití šrotu pro průmysl EU finančně zajímavým a podpořila inovaci recyklačního procesu. Výrobci v EU zároveň snížili spotřebu wolframu, kritické suroviny potřebné k výrobě karbidu wolframu, a tím snížili závislost Unie na dovozu wolframu v souladu s cíli nedávného návrhu Evropského aktu o kritických surovinách (CRMA).

Karbid wolframu je potřebný k výrobě tvrdokovových nástrojů, které se používají ve stavebnictví, těžebním, automobilovém a obranném průmyslu. Hodnota tohoto průmyslu činí přibližně 500 milionů EUR. 

Celé znění opatření je k dispozici ZDE

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět