Výzva evropských a kanadských podniků k posílení obchodních vztahů

Při příležitosti 19. Summitu vedoucích představitelů Kanady a EU, který se uskutečnil 23. a 24. listopadu v Saint John's, vyzvaly kanadské a evropské podniky k obnovení ambicí v oblasti vzájemných obchodních vztahů.

 

Přinášíme Vám poselství společné byznysové deklarace

V době nestability a zvýšeného geopolitického napětí vítáme summit lídrů Kanady a EU jako příležitost nejen k oslavě tohoto důležitého strategického vztahu, ale také k posílení udržitelných hospodářských vztahů. Dohoda CETA posílila hospodářský růst a zaměstnanost ve prospěch podniků, pracovníků a spotřebitelů na obou stranách Atlantiku a pozvedla strategické partnerství mezi EU a Kanadou na novou úroveň.

Přetrvávají však výzvy týkající se využívání, plného uplatňování, lepšího provádění, netarifních překážek, které brání obchodu, a spolupráce v oblasti regulace. Kromě toho by Kanada a EU měly nadále rozvíjet své bilaterální vztahy, aby zajistily vzájemnou prosperitu a hospodářskou bezpečnost.

Dohoda CETA tak může sloužit jako nástroj pro prohloubení a udržitelnější hospodářské vztahy mezi Kanadou a EU, neboť poskytuje platformu pro řešení otázek, včetně minimalizace nesouladu právních předpisů, které brání obchodu. V tomto ohledu vítáme nedávno dohodnutou vícestrannou dohodu o odborné kvalifikaci architektů.

Dohoda CETA rovněž slouží k odstranění rizik v dodavatelských řetězcích, zejména proto, že dodavatelské řetězce zůstávají zranitelné kvůli nepředvídatelné geopolitice. Aby se tak stalo, vyzýváme k větší transparentnosti při určování priorit a tempa politických diskusí a k zapojení všech zúčastněných stran, zejména podnikatelských subjektů, do tohoto procesu.

V době, kdy je multilaterální řád založený na pravidlech zpochybňován a svět se stává více rozděleným, je velmi důležité, aby blízcí obchodní partneři přijali tato nezbytná opatření, protože lepší obchodní vztahy přispívají také k posílení vzájemných vztahů mezi Kanadou a EU.

Vyzýváme EU a Kanadu, aby i nadále podporovaly mnohostranné instituce a na pravidlech založený řád mezinárodního obchodu, který musí zůstat jádrem evropského a kanadského hospodářství a obchodní politiky. Zejména vyzýváme EU a Kanadu, aby společně usilovaly o úspěšné 13. zasedání ministerské konference WTO a vyvinuly maximální úsilí o obnovení závazného řešení sporů a zajištění prodloužení moratoria WTO na cla z elektronických přenosů (WTO Moratorium on custom duties on electronic transmissions).

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět