Studie dopadů dohody o volném obchodu mezi EU a Mercosurem - výhra pro obě strany

Partnerská konfederace švédských podniků publikovala studii s jasným poselstvím: je čas na schválení dohody o volném obchodu mezi EU a Mercosurem.

 

Přinášíme Vám krátké shrnutí hlavních bodů studie

Přínosy na obou stranách Atlantiku by mohly být značné a mohly by nejen usnadnit vzájemně výhodný obchod a investice, ale také přispět ke strategickým ziskům a udržitelnému rozvoji. Čtyři země Mercosuru (Brazílie, Argentina, Uruguay a Paraguay) mají dohromady 275 milionů obyvatel a jejich společný HDP z nich činí šestou největší ekonomiku na světě. Proto bychom s nimi měli navázat mnohem užší vztahy.

Mercosur je bohatý na nerostné suroviny, po kterých je v Evropě velká poptávka, protože dvojí tranzice na ekologické a digitální technologie vyžaduje nové dodavatele ze spolehlivých zdrojů. Mnoho kritických surovin, jako je železná ruda, bauxit, měď a nikl, se těží v Brazílii, zatímco Argentina má rozsáhlá ložiska lithia. Existuje tedy příležitost diverzifikovat zdroje těchto nerostných surovin od Číny a Ruska. Dohoda by zajistila plynulé a stabilní dodávky životně důležitých surovin pro EU a zároveň může sloužit jako pojistka proti narušení dodávek.

Země Mercosuru v současné době nemají a ani nevyjednávají o žádné podobné dohodě s ostatními hlavními hospodářskými subjekty na světě. Pokud by tedy tato dohoda vstoupila v platnost, evropské firmy by měly na tomto trhu výhodu prvního kroku a náskok před našimi konkurenty, včetně Číny, která je v oblasti velmi aktivní. 

Přibližně 60 000 evropských firem vyváží do Mercosuru a tyto společnosti - a jejich dodavatelé - v současné době zajišťují cca 850 000 pracovních míst v EU. EU je největším obchodním partnerem zemí Mercosuru, přičemž hodnota obchodu se zbožím se v roce 2022 přiblíží 120 miliardám eur. EU je také největším investorem v regionu. Zbývající nevyužitý potenciál je však obrovský.

Mercosur má v současnosti mnohem vyšší dovozní cla než EU. Průměrná sazba je 10-12 %, ale u některého zboží může dosahovat až 35 %, a existuje také řada dalších poplatků a dovozních daní. Je proto v zájmu vývozců z EU, aby tato cla byla odstraněna. Vývozci výrobků, jako jsou motorová vozidla, strojní zařízení, léčiva a oděvy v EU, tak budou mít prospěch z lepšího přístupu na trh. Na základě dohody bude většina cel postupně snížena na nulu.

EU může přispět Mercosuru zelenými technologiemi, know-how a investicemi a Mercosur může přispět komoditami a výrobky, které jsou mnohem ekologičtější než zboží z alternativních dovozních zdrojů. Svaz průmyslu uzavření obchodní dohody velmi podporuje jak na úrovni národní, tak evropské. 

Pro doplnění, MPO publikovalo vlastní studii k dopadům dohody na podniky v ČR. 

 

Mikuláš Nozar
/
kategorie Obchodní politika
zpět