Stanovisko SP ČR k modernizaci koordinace systémů sociálního zabezpečení

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) k nařízení EP a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č. 883/2004 o koordinaci systémů sociálního zabezpečení a nařízení (ES) č. 987/2009, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení (ES) č. 883/2004 – KOM (2016) 815.

Dne 13. 12. 2016 zveřejnila EK  druhou část Balíčku opatření na podporu pracovní mobility – návrhem KOM (2016) 815 na změnu nařízení 883/2004  o systémech sociálního zabezpečení a provádějícího nařízení  987/2009 . Předložený návrh by měl usnadnit volný pohyb pracovníků a chránit jejich práva a současně posilovat nástroje, jež mají vnitrostátní orgány k dispozici pro boj proti rizikům zneužívání a podvodů. Nový návrh by měl vytvořit také pevnější vazbu mezi místem, kde se odvádějí příspěvky, a místem, kde jsou nárokovány dávky, což zajišťuje spravedlivé rozdělení finanční zátěže mezi členské státy. Návrh zvyšuje dobu přenositelnosti dávek v nezaměstnanosti z původních 3 na 6 měsíců, jasněji definuje dávky dlouhodobé péče, na základě judikatury Evropského soudního dvora objasňuje přístup neaktivních občanů k dávkám (volný pohyb nezakládá automaticky právo na sociální podporu), a v neposlední řadě se dotýká koordinace sociálního zabezpečení pro vysílané pracovníky.

SP ČR podporuje iniciativu EK motivovanou snahou o vytvoření modernizovaného systému koordinace sociálního zabezpečení, který odpovídá sociální a hospodářské realitě v členských státech.
 

Právo občanů EU a jejich rodin volně se pohybovat a pobývat v jakékoliv zemi EU je jednou ze čtyř základních svobod zakotvených ve Smlouvách EU. Volný pohyb osob by nebyl možný, kdyby nebyla chráněna práva mobilních Evropanů a jejich rodinných příslušníků v oblasti sociálního zabezpečení. Navrhované úpravy jsou především technického charakteru zaměřené zejména na posílení spolupráce mezi členskými státy, vyjasnění kompetencí a spravedlivé rozdělení nákladů. 

SP ČR se jako zaměstnavatelská a podnikatelská organizace ve své pozici zaměřuje jen na některé aspekty návrhu na modernizace systémů koordinace sociálního zabezpečení. Základním východiskem postoje SP ČR je princip proporcionality, právní jistota a soulad v aplikaci legislativního textu se současně projednávaným návrhem na revizi směrnice o vysílání pracovníků za účelem poskytování služeb.

Ke stažení:
Stanovisko SP ČR k modernizaci koordinace systémů soc. zabezpečení

Vladimíra Drbalová
Poradkyně GŘ pro mezinárodní organizace a EU

Kateřina Pavlíková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět