Firmy lákají zaměstnance na zkrácené pracovní úvazky

Využití částečných úvazků se v jednotlivých firmách i sektorech liší. Firmy je často využívají k podpoře návratu žen po mateřské či rodičovském dovolené. Řada firem má tzv. adaptační programy právě pro ženy s malými dětmi, a to včetně zkrácených úvazků. Situace nicméně u nás není v porovnání s ostatním státy vždy ideální. “Svaz průmyslu a dopravy diverzitu podporuje a v rámci své Platformy pro diverzitu prosazuje právě flexibilní pracovní formy zaměstnávání, vč. například home office, či rovné oceňování žen a mužů,“ upozorňuje generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová, která svazovou Platformu pro diverzitu zaštiťuje.

V poslední době se jako nejžádanější pracovní benefit umísťuje právě flexibilní pracovní doba. Preference je dána zejména potřebou vhodně zkoordinovat profesní život s rodinou a volným časem. Je na firmách, aby toto podporovaly, pokud jim to povaha podnikání umožní,” doplňuje Kuchtová.

Využití částečných úvazků se ve firmách liší
Možnosti, jak vyjít vstříc požadavkům na částečné úvazky, se v jednotlivých podnicích i sektorech liší. Zatímco někde jsou samozřejmostí, jinde je povaha práce a okolnosti omezují jen na obslužné a administrativní pozice.

„Komplikace v zaměstnávání na částečný úvazek například v textilním průmyslu způsobují faktory mimo výrobu. Většinou se jedná o nepřetržitý provoz, a přestože je teoreticky možné vyměnit v průběhu směny na stroji nebo obsluhovaném úseku pracovníka, v praxi se to často ukázalo jako nemožné,“ říká Jitka Hejduková, ředitelka Sekce zaměstnavatelské SP ČR. Překážky se objevují zejména při nočních směnách, kdy například chybí dopravní spojení. Autobusy jezdí tradičně na začátky a konce směn a obsluhují drtivou většinu zaměstnanců.

Částečné úvazky snáze využívají řidiči či strojaři
Informace ze Svazu dopravy ČR naopak ukazují, že částečné úvazky u řidičů lze zajistit snadněji. Zájem firem roste o ženy, řidičky autobusu. Firmy jim umožňují zkrácený pracovní úvazek nebo pružnou pracovní dobu, tedy práci v určitém časovém úseku (např. dopoledne 8-12 hod. či odpoledne 14-18 hod.) a podobně, aby ženám umožnily zkoordinovat pracovní poměr s potřebami rodiny. Tento systém je výhodný jak pro firmu, tak pro ženu, protože jí umožní vrátit se zpět do pracovního poměru a sladit pracovní a rodinné povinnosti. Odměňování je vždy podle stejných zásad jak pro muže, tak pro ženy.

Flexibilní pracovní době mohou častěji vyhovět také strojaři. Podle Svazu strojírenských technologií řada podniků nabízí pružnou pracovní dobu. Zaměstnanci si mohou posunout začátek pracovní doby, žádat o částečné či sdílené úvazky (job-sharing). Některým zase vyhovuje tzv. stlačený pracovní týden.

Částečné úvazky se nabízí také v obchodu a cestovním ruchu. “Velcí obchodníci takto nabízí například možnost práce matkám s malými dětmi případně studentům, zaměstnávají i důchodce a další zájemce o práci. Nejvíce se zaměstnanci s částečným úvazkem uplatní v „prodejních špičkách“, případně o víkendech. I v hotelech a restauracích existují zkrácené úvazky. Vzhledem k tomu, že je velký nedostatek pracovních sil, snaží se provozovatelé využít každé volné pracovní síly, která je ochotna pracovat. Částečné úvazky pomáhají s naplněním pomocných a provozních profesí, nebo naopak v centrálách velkých obchodníků,“ říká Irena Vlčková ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Tereza Řezníčková
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět