Stanovisko k návrhu zřízení Digitální a informační agentury


Cíl návrhu

Zřízení Digitální a informační agentury (DIA) jako ústředního správního úřadu se děje z důvodu potřeby zakotvit koordinaci a řízení digitalizace pod silnou ústřední autoritu. Dojde tak přesunu některých kompetencí z Ministerstva vnitra na DIA.

 

Pozice Svazu

Svaz průmyslu a dopravy (SP ČR) vypracoval stanovisko, které reaguje na návrh zřízení Digitální a informační agentury (DIA) jako ústředního správního úřadu. SP ČR připomínkuje ve svém stanovisku následující skutečnosti:
• Neexistuje žádný objektivní důvod pro odchylku od standardního legislativního procesu.
• Existuje riziko neúčelně vynaložených nákladů na realizaci první fáze transformace v situaci, kdy nejsou další fáze dostatečně detailně posouzeny z pohledu jejich realizovatelnosti.
• Rozpočet na vznik nového ústředního orgánu DIA je pouze hrubě odhadován a jeho výše spíše bagatelizována.
• Postavení uvažovaného státního podniku pod DIA se nebude v otázce možnosti využití in-house výjimek ze zadávání podle zákona o zadávání veřejných zakázek nikterak odlišovat od postavení existujících státních podniků ve vztahu k ministerstvům, která je zřídila.
• SP ČR na základě svých zkušeností ví, jak složité je získat IT odborníky do soukromého sektoru, natož do státní instituce. Tito IT odborníci na trhu nejsou, a proto považuje SP ČR tuto představu za nereálnou.
• Pokud nebude DIA, res. jí zřízený státní podnik, schopna v krátkém čase vytvořit silnou základnu vlastních odborníků, bude je nucena poptávat na trhu. Tyto externí dodávky mohou realizaci projektů prodražit, neboť v aktuálně využívaných modelech poptávky expertů z trhu je spojen s riziky na straně dodavatelů, které jsou nutně promítány do ceny poskytovaných služeb.
• Inovace znamenají investici, kterou jsou dodavatelé působící na relevantním trhu ochotni vynaložit, pokud mají alespoň teoretickou šanci na jejich zhodnocení. Pokud se trh zásadně zúží v důsledku působení DIA a jí zřízeného státního podniku či dokonce na určitých úrovních zanikne, bude to znamenat ztrátu teoretické možnosti zhodnocení investice vynaložené do inovací.

Celé stanovisku SP ČR najdete zde.
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět