Stanovisko k vyhodnocení PPP projektů v dopravě

Vyhodnocení PPP projektů v dopravě ze strany ministerstva dopravy ČR (MD)

Vládě ČR je předkládán materiál Vyhodnocení využití metody spolupráce veřejného a soukromého sektoru na projektech železniční a dálniční infrastruktury o přípravě realizace výstavby vybrané železniční a silniční infrastruktury metodou spolupráce veřejného a soukromého sektoru (PPP). Materiál je předkládán jako společné plnění úkolu plynoucího z bodu II. z Usnesení vlády ČR č. 624 ze dne 20. července 2022 a dále na základě průřezového úkolu plynoucího z Programového prohlášení této vlády „Vyhodnotit zkušenosti s PPP na D4 a zvážit využití tohoto nástroje u dalších projektů dopravní infrastruktury“.

Předmětem jsou proto následující body:
  1. Vyhodnocení „Studie proveditelnosti PPP železničního spojení Praha – letiště Václava Havla – Kladno“ a
  2. Vyhodnocení „Studie proveditelnosti PPP projektu Nemanice – Ševětín“;
  3. Schválení záměru zadat Studii proveditelnosti prověřující vhodnost části ramene Rychlého spojení 1/2 pro způsob realizace formou PPP a
  4. Schválení záměru zadat Studie proveditelnosti prověřující vhodnost realizace dostavby chybějících úseků dálnic D0 (stavby 518, 519, 520), D3 (středočeská část) a D55 formou PPP.

Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR)

SP ČR plně podporuje využití metody PPP v dopravě, musí se ale jednat o komplexní projekty, jejichž přínos nebude jen v okamžité finanční úlevě a rozložení nákladů v čase (i když celkově o něco vyšších), ale zejména v komplexním přístupu k plánování stavebních a jiných kapacit a navržení, plánování, výstavbě a provozování (DBFO princip) konkrétních úseků. Nemělo by tak jít pouze o fyzickou realizaci jako takovou. Využití PPP by mohlo pomoci vyřešit situaci, kdy jsou jednotlivé úseky připravovány a povolovány tzv. salámovou metodou a jejich přínos je tedy pro uživatele, jednotlivé destinace i životní prostředí významně odložen v čase až do doby realizace zbývajících (souvisejících) úseků železnice či silnice.

Celé stanovisko zde.

Jan Šebesta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět