Stanovisko k materiálu Surovinová politika ČR v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů

Svaz uplatnil připomínky k surovinové politice ČR a požaduje materiál doplnit a upřesnit (např.: definovat pojem druhotné suroviny či zahrnutí opatření v souvislosti s rozhodnutím vlády o limitech).

 

Surovinová politika ČR

Jedná se o aktualizaci platné surovinové politiky s cílem nastavit základní směry pro využívání nerostných surovin z domácích i ze zahraničních zdrojů. Materiál přichází v době, kdy již byla schválena Státní energetická koncepce (2015) a po rozhodnutí vlády o územně ekologických limitech.
Za jeden z nedostatků materiálu považujeme například stavbu kapitoly týkající se hnědého uhlí, kde v souvislosti s rozhodnutím vlády o limitech příslušná kapitola převážně pouze rekapituluje vývoj rozhodnutí a stavu. Chybí tedy jasná formulace záměrů státu v souladu s usnesením vlády, tzn. uvedení dalších opatření jako je minimalizace dopadů těžby, ochrana rezervních lokalit, využití uhlí ve vztahu k teplárenství apod.
Dále, přestože se v materiálu často používá termín druhotná surovina, neexistuje jasná definice tohoto termínu. Svaz nabídl MPO spolupráci při hledání definice. Další připomínky Svazu se týkaly například odpadového hospodářství. 

Celé stanovisko naleznete zde.

 

 

Aliapuliosová Eva
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět