Veřejná konzultace ke slaďování pracovního a soukromého života

Vstup SP ČR do konzultace k odstranění překážek bránících pracujícím a pečujícím osobám dosáhnout rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem



V srpnu 2015 Komise zveřejnila cestovní mapu realizace iniciativy s názvem Nový přístup k řešení problému sladění soukromého a pracovního života, s nímž se potýkají pracující rodiče“. Tato iniciativa má nahradit návrh Komise z roku 2008 na revizi směrnice o mateřské dovolené. Cílem je zvýšit účast žen na trhu práce tím, že se bude modernizovat stávající právní a politický rámec EU a přizpůsobí se dnešnímu trhu práce. Záměrem je pomoci pracujícím, kteří se starají o děti nebo o závislé členy rodiny, lépe sladit rodinný a pracovní život, rovnoměrněji rozdělit povinnosti související s péčí o rodinu mezi ženy a muže a posílit rovnost žen a mužů na trhu práce.

V souladu s čl. 154 odst. 2 Smlouvy o fungování EU zahájila Komise první fázi konzultace s evropskými sociálními partnery s cílem seznámit se s jejich názorem na to, kterým směrem by se měla akce Evropské unie zaměřit, zejména pokud jde o legislativní opatření týkající se pracovního volna z rodinných důvodů a flexibilních forem práce a pracovní doby, které by mohly tyto výzvy řešit.  Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) přispěl svým vstupem jak do společné reakce evropských zaměstnavatelů prostřednictvím BUSINESSEUROPE, Konfederace evropského podnikání, tak cestou otevřené veřejné konzultace Evropské komise.

SP ČR vítá iniciativu Evropské komise urychlit a usnadnit vstup rodičů s dětmi (zejména žen) na trh práce. Je to v souladu s cíli Strategie Evropa 2020 a umožní to zaměstnavatelům a podnikatelům využít plný potenciál pracovní síly. SP ČR podporuje zejména opatření směrovaná na zlepšení přístupu ke kvalitní a finančně dostupné péči o děti. SP ČR nepodporuje vytváření legislativy na úrovni EU a stanovování referenčních rámců. Doporučuje Evropské komisi, aby nevytvářela jednotný model pro všechny a respektovala individuální rozhodnutí rodin uspořádat rodinný režim a jeho sladění s pracovním životem podle svých potřeb. Role Evropské komise by měla spočívat v monitorování situace v členských státech a prezentování příkladů dobré praxe a odstraňování stereotypů.

pdfPříspěvek SP ČR do veřejné konzultace100.83 KB

Vladimíra Drbalová
Mezinárodní vztahy – Evropské záležitosti



Blízková Marta
/
kategorie Stanoviska SP ČR
zpět