Expertní tým pro VaVaI přivítal náměstka Markse


Setkání ET VaVaI
 
Expertní tým pro výzkum, vývoj a inovace přivítal na svém jednání dne 17. 10. nám. Arnošta Markse a jeho kolegy ze Sekce místopředsedy vlády pro VaVaI.
 
Pan náměstek prezentoval a následně diskutoval s týmem aktuální informace o novém informačním systému VaVaI (IS VaVaI). Ten je již plně funkční, přičemž všechny moduly jsou spuštěny. Svaz po vypnutí starého systému požadoval urychlenou nápravu. ÚV ČR zajišťuje nyní provoz vlastními personálními kapacitami, na vlastním technickém zařízení a díky tomu plánuje ušetřit každoročně 50 procent dříve vynakládaných finančních prostředků z veřejných zdrojů a lze s ním propojit další databáze. Nyní by se měla vést debata o dalším rozvoji systému. Pro uživatele pořádá ÚVČR semináře, které se budou tematicky vztahovat ke spouštění dalších funkcí systému. Představeny budou rovněž všechny jeho funkčnosti a náležitosti. Vzhledem k naplnění kapacity se bude konat další setkání dne 9. 11. 2016 - přihlásit se můžete zde. V případě zájmu uspořádá ÚV ČR samostatný seminář pro členy SP ČR.
  
V této souvislosti upozorňujeme členy, že přistup k IS VaVaI je možný pouze na adrese: https://www.rvvi.cz.
 
Další diskutované téma byl návrh Metodiky hodnocení 2017+. Rada vlády pro VaVaI se tématem zabývá na svém každém zasedání, přičemž nyní je nejvíce třeba doladit oblast hodnocení vysokých škol. Svaz se zapojuje do připomínkování jednotlivých verzí. Celý systém bude probíhat na dvou úrovních, a to na národní a nižší, skládající se z hodnocení vysokých škol, resortů a Akademie věd ČR. Počítá se s postupným náběhem jednotlivých oblastí do roku 2020.
Diskutována byla také nová definice jednotlivých druhů výsledků výzkumu a vývoje.
 
K novému zákonu o VaVaI byla s Úřadem vlády zahájená diskuse o vzájemné spolupráci na tvorbě paragrafového znění. Nejprve Svaz požaduje sestavit kostru zákona a prodiskutovat hlavní principy a až posléze se vrátit k organizační struktuře nového ministerstva pro vědu. Následně Svaz jednal i s místopředsedou vlády P. Bělobrádkem a náměstkem A. Marksem, kde byla dohodnuta koordinovaná spolupráce v rámci rozšíření pracovní skupiny Svazu a diskutovány základní požadavky Svazu očekávané od nového zákona, například, že do působnosti zákona by měla spadat podpora ze všech veřejných zdrojů, zákon by měl podporovat co nejširší spolupráci výzkumné a aplikační sféry či že by zákon měl umožnit využití všech potenciálně dostupných nástrojů podpory
 
Dalším bodem bylo představení možností spolupráce aplikační sféry s Akademií věd ČR. Prof. Josef Lazar, člen Akademické rady AV ČR, seznámil mimo jiné členy se Strategií AV21 s mottem: špičkový výzkum ve veřejném zájmu. Představil aplikační laboratoře a Centrum transferu technologií AV ČR, na jejichž zaměstnance se mohou firmy obracet.
 
Rovněž ET VaVaI řešil metodiku definice výzkumné kapacity připravovanou MŠMT, možnosti podpory výzkumných infrastruktur či nejasnosti s výčtem způsobilých nákladů u novelizovaného zákona č. 130/2002. Tématy se budou dále zabývat jednotlivé pracovní skupiny.
kategorie Z hospodářské politiky
zpět