Prostředky pro kosmické aktivity budou zajištěny

 

Kosmické aktivity přispívají  k rozvoji nejmodernějších technologií a produkci s vysokou přidanou hodnotou. Ty považuje svaz za nezbytné faktory pro další fázi rozvoje českého průmyslu a posílení jeho konkurenceschopnosti. Ve stanovisku ke "Zprávě o průběžném hodnocené plnění Národního kosmického plánu 2014-2019" jsme požadovali zajištění finančních prostředků od roku 2017 (včetně) na příspěvky ČR určené na volitelné programy Evropské kosmické agentury (ESA) v celkové výši 555 mil. Kč. Jednalo by se tak o navýšení hladiny financování příspěvků ČR na volitelné programy ESA blízké průmyslovým cílům od roku 2017 včetně o 245 mil. Kč ročně nad rámec alokace schválené vládou v roce 2015 a zapojení ČR do elementu Ariane 6 volitelného programu ESA „Programme for Ariane and Vega Development“. Doporučili jsme rovněž pokračování úkolu na zřízení Národní vesmírné agentury ČR či doplnění Zprávy o informace týkající se konkrétního využití českých prostředků na evropské kosmické programy. Vláda nakonec materiál schválila dne 28. 11., přičemž naše požadavky byly akceptovány.

 Ve věci zajištění financování jsme oslovovali také ministra financí, dopravy či místopředsedu vlády pro vědu a výzkum. V reakci na náš dopis Ministerstvo financí již zhruba před měsícem sdělilo Svazu, že požadavek na zajištění prostředků ve státním rozpočtu na volitelné programy Evropské kosmické agentury je v návrhu rozpočtu zapracován. Výše příspěvků na volitelné programy blízké průmyslovým cílům dosahující 555 mil. Kč, společně s povinným příspěvkem a příspěvky na programy blízké vědeckým cílům činí v souhrnu 840 mil. Kč.

 Příspěvky ČR do programů ESA jsou využívány na financování jednotlivých projektů, které odpovídají potřebám ESA a zájmu ČR, resp. českých firem a akademických subjektů. Na tyto projekty jsou v naprosté většině vypisovány tendery, ve kterých české subjekty soutěží. Dle posledních statistik (aktuálních k 31. 3. 2016) bylo v rámci programů ESA již podpořeno téměř 160 projektů předložených více než 50 českými subjekty (2/3 z toho tvoří firmy).

Foto: Pixabay.com