Nejen o inovačních voucherech se dočtete v novém čísle časopisu OPIK

Inovační vouchery
Program inovační vouchery napomáhá spolupráci podnikatelů s akademickým sektorem. Výhodou Inovačních voucherů je totiž především nižší administrativní náročnost, rychlý systém schvalování a proplácení žádostí o podporu. To vše i díky skutečnosti, že se jedná o relativně malé prostředky. Obvykle se jedná o „prvotní spolupráci“ na menším společném projektu. Nejčastější chyby, které se vyskytují při podávání žádostí o podporu, se týkají špatně připravených povinných dokumentů k výzvě. V současné době probíhá příjem žádostí do Výzvy IV. Více podrobností se čtenáři dozví v aktuálním čísle.

ČMZRB pomohla firmám v investicích
Dále časopis přibližuje poskytnutou podporu ČMZRB podnikatelům. Ti získali rekordní výši podpory ve formě záruk a zvýhodněných úvěrů v objemu 16,2 mld. Kč. Tím banka pomohla na území ČR profinancovat téměř 6200 projektů. Díky OP PIK z toho bylo podpořeno 864 projektů v objemu 6,6 mld. Kč. Podnikatelé nejčastěji využili zvýhodněné financování k pořízení nové technologie, která jim umožňuje inovovat výrobní proces a zvýšit svou konkurenceschopnost, a dále k profinancování zásob. Nejžádanějšími záručními produkty byly Záruka 2015 až 2023 a nově také EXPANZE-záruky.

Fotovoltaické systémy
Dále se dozvíte mimo jiné všechny informace o nové III. Výzvě Programu podpory Úspory energie - fotovoltaické systémy s/bez akumulace pro vlastní spotřebu. Zde bude ukončen příjem žádostí 31. 8. 2020. Výše alokace je plánována na 500 mil. Kč, přičemž podpora je určena pro malé, střední i velké podniky. V rámci výzvy mohou žadatelé žádat o podporu na pořízení fotovoltaické elektrárny včetně akumulace pro lepší využití elektřiny vyrobené v podpořené fotovoltaické elektrárně. Oproti předchozím dvěma výzvám došlo nejen k výrazným změnám v rozsahu a specifikaci podporovaných aktivit, ale především k výraznému zjednodušení procesu přípravy projektu a došlo ke značnému zjednodušení hodnotících kritérií, podle kterých jsou jednotlivé projekty hodnoceny.

Pochybení při ověřování statutu MSP
Zpravodaj navazuje z minulého čísla na rozbor problematiky statutu MSP. Mezi hlavní pochybení při ověřování statutu patří:

  • nezapočítání propojení přes fyzické osoby do prohlášení žadatele;
  • nezapočítání příbuzenské vazby mezi fyzickými osobami, jenž vlastní příjemce;
  • příjemce do svého prohlášení nezapočetl partnerský či propojený podnik ze zahraničí, případně neposkytl povinné údaje za tyto podniky ze zahraničí.

Proto je důležité, aby si žadatel dával pozor při vyplňování prohlášení k velikosti podniku zejména na některé údaje.

Seznam všech čísel
Všechna čísla včetně nyní představeného zpravodaje OPIK naleznete na webu MPO.

Harmonogram 2020
Přidáváme také zveřejněný Harmonogram výzev OP PIK pro rok 2020, kde doporučujeme využít poslední možnosti výzev v tomto programovém období. Harmonogram ZDE.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět