Letošní zastropování cen energie definitivně posvěceno EK

Evropská komise schválila Česku jeden z klíčových pilířů stabilizačních opatření pro ceny energie firmám v letošním roce.

Rekordní ceny energie a velmi vysoká nejistota jejich dalšího vývoje v loňském roce ohrožovaly fungování řady firem nejen v energeticky náročných odvětvích. Svaz průmyslu a dopravy od počátku apeloval na vládu, aby situaci pomohla stabilizovat. Bylo třeba poskytnout určitou kotvu pro plánování firem, a to firem všech velikostí. Zároveň bylo třeba respektovat pravidla veřejné podpory. Nakonec se podařilo dojednat určitou formu zastropování s využitím tzv. Dočasného krizového rámce i pro velké firmy. Jednalo se o jeden z klíčových požadavků Svazu průmyslu, který se po mnoha jednáních podařilo prosadit a spustit. Evropská komise nyní potvrdila, že tento krok byl adekvátní a v souladu s právem EU prostřednictvím tzv. notifikace.

„I přesto, že opatření nebylo bez problematických bodů a mělo limitující podmínky nastavené evropským Dočasným krizovým rámcem, sehrálo důležitou roli ve stabilizaci situace. Opatření navíc reagovalo na podobné programy v okolních zemích a jeho nepřijetí by mělo dopad na konkurenceschopnost v Česku působích podniků,” říká Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy.

Více informací naleznete v tiskové zprávě Evropské komise zde.

kategorie Z hospodářské politiky
zpět