Avíza k veřejným konzultacím EK v oblasti energetiky

Oznamujeme, že SP ČR vstoupí do veřejné konzultace k Market Designu, zároveň k tzv. Letnímu energetickému balíčku a k bezpečnosti dodávek elektřiny.

„Public Consultation on a new Energy Market Design“ viz sdělení: https://ec.europa.eu/energy/en/consultations/public-consultation-new-energy-market-design a dokument: http://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/documents/1_EN_ACT_part1_v11.pdf
Na základě politického zadání EU zpracovala EK směr dalšího vývoje nízkouhlíkové Energetické unie se zahrnutím strategických cílů Klimatické politiky. Tento cíl byl zahrnut do Pracovního programu Komise pro rok 2015 a další, a byl upřesněn v Rámcové strategii Nízkouhlíkové energetické unie zahrnující politiku předcházení klimatických změn. Cílem je nastolit podmínky pro zajištění spolehlivé a dostupné energie pro všechny s prioritním požadavkem účinnosti a dosáhnout pro EU světově vedoucí pozici v obnovitelných zdrojích energie. Dosažení těchto cílů bude vyžadovat zásadní přestavbu energetického systému v EU včetně přestavby evropského trhu s energií, s cílem dosažení větší předvídatelnosti na trhu a vyšší atraktivity pro investory.
Zároveň probíhá veřejná konzultace k bezpečnosti dodávek elektřiny a Letnímu energetickému balíčku EK: Společně se Sdělením k Market Designu bylo v rámci Letního energetického balíčku Evropské komise zveřejněno 15. 7. 2015
Konzultace k bezpečnosti dodávek elektřiny https://ec.europa.eu/energy/en/consultations/public-consultation-risk-preparedness-area-security-electricity-supply:
+     Investiční perspektivy na trzích s elektřinou (podpůrný dokument)
a dále v rámci balíčku:
•     Sdělení k maloobchodnímu trhu
+     Vlastní spotřeba z OZE (podpůrný dokument)
•     Návrh nového nařízení o štítkování:
+     Hodnocení dopadu návrhu (Impact assessement)
•     Přezkum štítkování a ecodesignu
+     Hodnocení obou směrnic
•     Reforma EU ETS
+     Hodnocení dopadu návrhu.
Ústředním principem Letního energetického balíčku EK je energetická účinnost a posílení postavení spotřebitelů. Komise přináší také ambiciózní a cílené návrhy v oblasti obchodování s emisemi při zachování mezinárodní konkurenceschopnosti průmyslových odvětví, u nichž existuje největší riziko přemístění výroby z EU. Implementace strategie energetické unie bude vyžadovat zásadní transformaci evropské elektroenergetické soustavy, včetně přepracování evropského trhu s elektřinou. Komise zahajuje veřejnou konzultaci o tom, jak by měl tento nový trh s elektřinou vypadat, aby splnil očekávání spotřebitelů, zajistil skutečné přínosy z nových technologií a usnadnil investice.
Stručná informace k Letnímu energetickému balíčku ze Stálého zastoupení ČR při EU viz: http://ec.europa.eu/ceskarepublika/news/150715_energeticky_balicek_cs.htm
V případě Vašeho zájmu o tyto dvě veřejné konzultace se neváhejte na nás obrátit do 15. 8. 2015 na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

kategorie Z hospodářské politiky
zpět