Doplňující informace pro respondenty

 .

Vážení zástupci firem, dovolte nám krátký úvod do trendů v této oblasti:

Podle Světového ekonomického fóra je pro mezinárodní konkurenceschopnost dané ekonomiky klíčové, aby podniky, státní a ostatní veřejné instituce i domácnosti měly přístup k nejnovějším globálním technologiím, bez ohledu na to, zda se v dané zemi tyto technologie vyrábějí. V oblasti komunikační infrastruktury se mezi nejvyspělejší technologie řadí poslední verze mobilních sítí 3. generace (3G) a 4. generace (4G), které podporují mobilní přenos dat vysokými rychlostmi a ve velkém objemu.

V současné době nejmodernější v praxi implementované technologie 3G – HSPA+42 (vyšší verze UMTS) – dosahují maximální rychlosti stahování dat 42 Mbit/s, přičemž se vyvíjejí verze umožňující maximální rychlost stahování dat až 84 Mbit/s, v laboratorních podmínkách se dokonce testují i verze s maximální přenosovou rychlostí 168 Mbit/s a 336 Mbit/s. Zároveň se připravuje technologie umožňující přenos hlasových služeb typu VoIP prostřednictvím sítí HSPA - „Voice over HSPA“ (VoHSPA).

V oblasti sítí 4G se v posledních několika letech stala de facto globálním standardem technologie LTE, která je nejrychleji se rozvíjející mobilní technologií za poslední dvě desetiletí. Maximální rychlosti přenosu dat v současných mobilních sítích LTE s pohybují až kolem 150 Mbit/s u stahování dat a až 100 Mbit/s u odesílání dat. Hlasová aplikace pro mobilní sítě LTE – „Voice over LTE“ (VoLTE) již byla standardizována a její první komerční nasazení je plánováno koncem roku 2012 v USA.

Jak VoHSPA tak i VoLTE umožňují operátorům efektivněji využít přidělené rádiové kmitočty než v klasických sítích GSM a část uvolněné kapacit použít pro datové přenosy. Technologie VoHSPA i VoLTE fungují jako aplikace nad broadbandem (běžně používaný výraz pro širokopásmové služby).

kategorie Ankety
zpět