Zjištění problémů členských firem SP ČR s realizací projektů z evropských fondů

 .

V prosinci 2012 uskutečnil Svaz průmyslu a dopravy ČR dotazníkové šetření, jehož cílem bylo zjistit hlavní problémy tuzemských firem při realizaci projektů z evropských fondů. Vzhledem k informacím o komplikacích, které realizaci těchto projektů u řady firem provázejí, bylo záměrem získat jak souhrnnou statistiku, tak zejména konkrétní zkušenosti zástupců firem.

Šetření se zúčastnil poměrně početný vzorek respondentů, tedy 179 subjektů, a to i přes nevyhovující termín vánočního období. Na počet respondentů mělo vliv samotné složení členské základny, kdy nemalé procento firem může mít s realizací projektu nulové zkušenosti, a tudíž se do zjišťování nezapojilo.

Část respondentů odpověděla jen na některé otázky a dotazník nevyplnila kompletně, což lze přičítat i poměrně značnému rozsahu 17 otázek a doplňujících otázek. Grafy, znázorňující výsledky, přinášejí informaci také o té části respondentů, kteří neodpověděli na danou otázku. V komentářích pod grafy jsou však již propočteny podíly pouze těch respondentů, kteří na danou otázku odpověděli. Přirozeně se tím zvýšil procentuální podíl kladných i záporných odpovědí.

V době, kdy podniky jsou oslovovány s anketami s daleko menším počtem dotazů lze reakci takového počtu respondentů považovat za úspěch a naznačují zájem firem o tuto tématiku. Výstupy z šetření mají dostatečně vypovídající hodnotu. Podklady mohou být využity pro vyjednávání se zástupci vlády a s ministerskými úředníky o odstranění nejpalčivějších problémů při zmíněné realizaci projektů z evropských fondů.

kategorie Ankety
zpět