Skupiny znevýhodněné na trhu práce se od firem podpory nedočkají

  Mezi českými firmami zatím nejsou rozšířeny programy na podporu rodin s malými dětmi nebo starších zaměstnanců.

 

Rodičům pomáhá necelá třetina, lidem nad 55 let dokonce jen 9 % podniků. O jejich širším zavádění firmy zatím neuvažují. Vyplynulo to z aktuálního průzkumuy  Svazu průmyslu a dopravy ČR  ING Pojišťovn Zaměstnanecké benefity v roce velkých změn.

Téměř dvě třetiny firem zatím nemají vytvořený žádný program podpory rodičů s dětmi předškolního věku. Přestože poptávka po nich stoupá, jejich zavedení plánuje pouhých 5 % podniků. „Vedle dlouhodobých motivačních benefitů, jako jsou například pojistné produkty či vzdělávání, je pomoc rodičům účinnou investicí do kvalitních zaměstnanců,“ vysvětluje Kateřina Štěrbová, ředitelka Employee Benefits ING Pojišťovny. Nejčastěji se u firem setkáme s alternativním úvazkem, který je jako zaměstnanecký benefit nabízen rodičům v 18 %. Ti tak mohou např. pracovat z domova, využívat stlačený pracovní týden, flexibilní pracovní dobu.

Mezi další formy podpory rodičů patří i mateřské školy či jesle, které nabízí 3 % společností, 5 % na ně přispívá. „Firemní školka je benefitem, který maminky a tatínkové ze společnosti Siemens velmi oceňují. Pro nás jako zaměstnavatele to pak přináší skvělou konkurenční výhodu – podporujeme dřívější návrat do zaměstnání, udržení si znalostí, a spolu s kratšími pracovními úvazky tímto benefitem výrazně napomáháme rovnováze mezi osobním a pracovním životem,“ doplňuje Tomáš Salák ze společnosti Siemens.

„Spolu s novou legislativou se vynořila možnost zajistit pro mladé rodiny tzv. dětské skupiny. Podle průzkumu je o ně ze strany zaměstnavatelů ale malý zájem a plánují je jen ve 4 procentech,“ dodává viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro hospodářskou politiku a konkurenceschopnost Radek Špicar.

Zaměstnanci před důchodem mimo zájem

Ještě menšího zájmu se dostává zaměstnancům starším 55 let. Nějaký program na jejich podporu má pouhých 9 % společností. Nejčastěji se jedná o speciální vzdělávání a program seniority.

-------------------

O průzkumu

Průzkum Zaměstnanecké benefity 2013 ING Pojišťovny a Svazu průmyslu a dopravy ČR probíhal v červenci 2013 elektronickou formou na www.employeebenefits.cz. Již sedmé vlny průzkumu se zúčastnilo 155 společností ze všech krajů České republiky, odvětví a velikosti.

 

 

kategorie Ankety
zpět