Růst ekonomiky v minulém roce o 2,3 % potvrzen

ČSÚ potvrdil i druhým odhadem růst ekonomiky v minulém roce o 2,3 %. Růst táhla na straně poptávky jednak spotřeba domácností a dále pak čistý export. Naopak klesaly investice do fixního kapitálu. Na straně nabídky táhl ekonomiku zejména zpracovatelský průmysl. V samotném 4. čtvrtletí rostla ekonomika o 1,9 % meziročně.


Tentokrát k revizi mezi prvním a druhým odhadem HDP nedošlo a růst ekonomiky v minulém roce byl potvrzen na 2,3 %. Hrubá přidaná hodnota (HDP po odečtení efektu daní a dotací) rostla o 2,1 %.

Z hlediska poptávky můžeme růst rozložit takto (po vyloučení dovozu na konečné využití):

2,3 % = 1,1 procentního bodu (spotřeba domácností) + 0,3 (spotřeba vlády) – 0,9 (tvorba hrubého fixního kapitálu) + 0,6 (změna zásob) + 1,2 (čistý export)

Jak je vidět, růstu pomohla zejména robustní spotřeba domácností. Situace na trhu práce je velmi příznivá pro zaměstnance (méně však už pro firmy), což spolu s administrativními opatřeními typu zvyšování minimální mzdy, růst platů ve veřejném sektoru tlačí mzdy nahoru. Výsledkem je dobrý apetit spotřebitelů. Na nastíněném trendu by se nemělo nic změnit ani tento rok.

Slušně se také dařilo exportérům a navzdory robustní poptávce po importech neukrojily importy z bilance zahraničního obchodu příliš mnoho a tak byl čistý export významným zdrojem růstu v minulém roce. Pomohla jistě i uměle oslabená koruna. Letos ale tento stimul pro exporty vymizí, až ČNB intervenčním režim opustí.

Zklamáním byl naopak v minulém roce vývoj investic. Fixní investice ubraly z ekonomického výkonu takřka celý jeden procentní bod. Tento vývoj byl do velké míry očekáván, protože minulý rok chyběl impuls v podobě překotného dočerpávání prostředků z minulého programovacího období jako v roce 2015. Naopak náběh čerpání v novém programovacím období je jen velmi pozvolný. Odnáší to zejména investice. Nad výsledky investic nelze jen mávnout rukou s tím, že rok 2015 byl rekordní a v roce 2016 tedy musel nastat pokles. Vláda by se měla po zbytek svého mandátu aktivně zlepšit čerpání EU fondů a urychlit investice do infrastrukrury. Jsme mírně optimističtí a očekáváme tento rok zrychlení čerpání EU fondů, což by mělo podpořit investice.

Z pohledu nabídky vypadá rozklad růstu takto:

2,1 % = 1,2 (průmysl; z toho 1,3 p. b. zpracovatelský průmysl) – 0,3 (stavebnictví) + zbylé sektory každý s příspěvkem od 0 až do 0,3 p. b.

Zpracovatelský průmysl si udržel svoji dominantní pozici přispěvatele k ekonomickému růstu. Na růstu se podílel více než polovinou. Přidaná hodnota ve zpracovatelském průmyslu vzrostla o 4,8 %. Zaměstnanost v průmyslu (měřeno celkovými odpracovanými hodinami) se zvýšila o 3,4 %. To znamená, že ve zpracovatelském průmyslu vzrostla produktivita o 1,4 %. 

V recesi je stavebnictví, jehož přidaná hodnota poklesla loni o 5,8 %. Stavebnictví se potýká zejména s přebyrokratizovaným povolovacím řízením v důsledku, kterého vázne stavba velkých infrastrukturních projektů.

Pro tento rok očekáváme mírnou zrychlení růstu ekonomiky na 2,7 %. Ekonomika by měla zaznamenat již pátý růstový rok v řadě. Doufáme, jak již bylo řečeno, ve zlepšení čerpání EU fondů, což by mělo podpořit zejména investice. Ve druhé polovině roku asi dojde k určitému zpomalení 

Václav Franče
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět