Komentář SP ČR k verzi rozpočtu na rok 2018 ze dne 14. 6. 2017

Dnes schválené parametry návrhu státního rozpočtu pro rok 2018 odrážejí realitu politického cyklu, kterému navíc pomáhá ekonomický růst a zlepšující se ukazatele o hospodářském vývoji ČR. Právě tyto okolnosti, namísto aby vedly ke snahám snížení deficitu, jsou zneužívány ve prospěch nárůstů výdajů. Tlak na systémové změny v rozpočtových kapitolách nadále absentuje.

Zveřejněné priority rozpočtu uvedené v dnešní tiskové správě pouze vyzdvihují opatření z prvního návrhu předloženého v květnu a mají spíše charakter sociálních výdajů s mandatorní povahou. Není ale jasné, jak stát do budoucna zajistí jejich udržitelnost, zvýšení efektivnosti činnosti státní správy.
 

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR zdůrazňuje nutnost věnovat dostatečnou pozornost oblastem jako je věda a výzkum, která je klíčová pro budoucí ekonomický vývoj ČR a tím i další daňové příjmy. Naopak nárůst výdajů sociálního charakteru, či výdajů na osobní náklady v souvislosti se zvýšením počtu zaměstnanců, mohou v budoucnu, kdy ekonomika růst nemusí, vytvářet zvýšené tlaky na příjmy rozpočtu.

 
I nadále platí veškeré připomínky a požadavky Svazu k návrhu státnímu rozpočtu pro rok 2018 z května 2017.

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět