Zpřesněný odhad HDP za druhý kvartál potvrzuje silný růst

Aktuální zpřesněný odhad HDP ukazuje silný růst, který v meziročním vyjádření představuje tempo 4,7 %, předběžný odhad ukazoval jen 4,5 %. „Na růstu se podepsaly všechny složky HDP. Podle našich předpokladů se na něm výrazněji podílely i investice. Šetření mezi podniky za druhý kvartál tohoto roku, které jsme provedli spolu s ČNB, ukazuje, že růst ekonomiky ale může v dalších čtvrtletích narazit na limity, jako například na nedostatek pracovních sil a zvyšování mezd,“ vysvětlil Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.
 
Pozoruhodné je, že mezičtvrtletní nárůst HDP o 2,5 % (předběžný odhad z poloviny srpna předpovídal pouze 2,3 %) ve 2. čtvrtletí letošního roku je skutečně nejvyšší v časové řadě, kterou představil ČSÚ, tedy od roku 1996. Pro období se silným ekonomickým růstem kolem let 2005 a 2006 bylo typické, že mezičtvrtletní přírůstky byly v hodnotách nad 1,5 % až mírně nad 2 %, a to v řadě čtvrtletí za sebou. Mezičtvrtletní změna vývoje produktu ve výši 2,5 % nebyla dosažena v dané časové řadě nikdy, ovšem mezičtvrtletní tempa růstu v roce 2016 vůbec nepřesáhla 1 %. I tak tato vysoká hodnota předznamenává dobrý výsledek ekonomiky, který bude vykázán za celý rok 2017.
 
Výsledek za 2. čtvrtletí 2017 ukazuje, že téměř žádná ze složek HDP nepokulhává za ostatními. Významný je export i spotřeba domácností, ale zvýšil se též příspěvek tvorby hrubého kapitálu. K meziročnímu 4,7% růstu hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl tradičně zpracovatelský průmysl (příspěvek 2,1 p.b.), stavebnictví již nevykazuje záporný příspěvek jako loni, protože z nulové hodnoty v 1. čtvrtletí se příspěvek stavebnictví dostal na mírně kladnou hodnotu (0,2 p.b.). Výsledek stavebnictví ilustrují i dobré výsledky z jednotlivých měsíců, byť celkově byl příspěvek stavebnictví omezován slabým výkonem inženýrského stavitelství. To může být inspirace pro aktuální přípravu návrhu státního rozpočtu na rok 2018, v němž by měl být kladen důraz na zajištění dostatku zdrojů pro investiční dopravní výstavbu.
Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět