Průmysl vykázal v červenci meziměsíční pokles, ale meziročně stále roste

Podle dat ČSÚ došlo v červenci k meziměsíčnímu poklesu průmyslové produkce po očištění o 9,8 %. Jde o letní výkyv, mj. způsobený vlivem celozávodních dovolených, ke kterému ale docházelo i v předchozích třech letech. Meziročně je průmysl stále rostoucí o 3,3 %. Největší příspěvek k meziročnímu růstu měla výroba motorových vozidel, a to 2,5 p.b. Poměrně vysoké jsou hodnoty tržeb z průmyslové činnosti, meziročně rostly o 7 %, zhruba sedmiprocentní růst zaznamenaly tržby z vývozu českých průmyslových podniků a obdobně rostly i domácí tržby. Vzrostla rovněž hodnota nových zakázek, a to jak ty tuzemské (růst 5,8 %), tak ze zahraničí (nárůst o 8,5 %).
 
Právě tržby a především nové zakázky předznamenají, že po letním výkyvu, který byl dán také vysokou červnovou hodnotou, se ekonomika nejspíše opět vrátí i k meziměsíčnímu růstu. Nové zakázky se totiž budou následně realizovat. Nové zakázky v oblasti výroby motorových vozidel byly v červenci dle meziročních hodnot v běžných cenách na vyšší úrovni než v předchozích třech měsících. „Jak vyplývá z šetření SP ČR a ČNB, čeští podnikatelé jsou v hodnocení domácí i zahraniční poptávky optimističtí, takže tento údaj nebude obratem v růstovém trendu“, dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR. 
 
Podobnou tendenci měl v červenci i zahraniční obchod. Meziměsíční pokles vývozu i dovozu je patrně též dán celozávodními dovolenými, které se podepsaly na prohloubení deficitu obchodní bilance. Podniky méně kvůli přerušení výroby vyvážely, přes letní měsíce lidé např. kvůli dovoleným v menší míře realizovali spotřební výdaje. V meziročním porovnání ale došlo k mírnému růstu exportu i dovozu. Schodek bilance zahraničního obchodu dle ČSÚ prohloubil (kromě vlivu nižšího přebytku bilance obchodu zpracovatelského průmyslu, především dopravních prostředků) dovoz ropy, zemního plynu a základních kovů, což ale ukazuje na to, že průmysl a doprava potřebují suroviny, vývoj zahraničního obchodu tak není indikátorem budoucího poklesu. 



 

Vladimír Štípek
/
kategorie Ekonomika v číslech
zpět