Výsledky průmyslu důvody pro optimismus příliš nepřináší

Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně vzrostla o 1,4 %, samotný zpracovatelský průmysl o 3,5 %. Meziměsíčně pak průmysl rostl o 1,6 %.

Výroba motorových vozidel se meziročně zvýšila o 19,1 % a zajistila tak růst celého průmyslu. Růstová nadále zůstává i produkce ve strojírenství, farmacii či sektoru elektrických zařízení. Naopak, poklesy produkce pokračují u energeticky náročných sektorů jako je výroba papíru, chemických látek či výroba kovů. I nadále klesá také výroba elektřiny, plynu a tepla.

„Výsledky průmyslu za květen zůstaly v kladných číslech opět díky výkonu automobilového průmyslu. Od začátku roku se ale průmysl pohybuje na hraně stagnace a výsledky nejsou nijak oslnivé. Bez automobilového průmyslu, jehož příspěvek k celkovému růstu průmyslu byl 3,74 p. b., by produkce celého průmyslu výrazně klesla, a do mínusu by se dostal i zpracovatelský průmysl jako takový. Navzdory snížení míry inflace se řada firem potýká s vysokými cenami vstupů, zejména pak v globálním srovnání cen energie či v důsledku nárůstu mezd. Kondici firem nepomáhá zejména slabší poptávka, která je zřejmá z utlumeného hypotečního trhu, pokračujícího propadu maloobchodních tržeb nebo z Indexu nákupních manažerů pro ČR i pro eurozónu. Ve výsledcích se tedy odráží určité ochlazení domácí i zahraniční poptávky,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Z předešlých průzkumů mezi firmami, např. ze společného šetření SP ČR a ČNB mezi nefinančními podniky, byl zřejmý relativně pozitivní sentiment do budoucna a očekávání zvýšení zakázek během roku. S ohledem na reálný vývoj v druhém čtvrtletí ale opatrnost podnikatelů zůstává na místě, což se odrazilo i na podnikatelské náladě měřené konjunkturálním průzkumem ČSÚ za červen. Potvrdil to i výsledek zakázek dle ČSÚ za květen, které meziročně klesly o 4,4 %. Do mínusu se zakázky v nominání hodnotě dostaly i přes současný růst cen. Významný pokles hodnoty zakázek ve výrobě základních kovů a chemických látek potvrzuje, jak současná situace dopadá na energeticky náročné sektory.

„Další vývoj bude spojený s ochlazenou poptávkou a dál ho může poznamenat řada potenciálních rizik od zhoršení hospodářské situace v eurozóně až po výpadek komponentů. Ekonomika v ČR se nyní potácí na hraně recese. Dle poslední predikce Svazu průmyslu stále zůstává šance, že si ekonomika udrží alespoň kladnou nulu, nicméně případné negativní zprávy ji mohou snadno dostat do záporných čísel,“ uzavírá Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět