ČNB sazby nemění

Česká národní banka nechala na dnešním zasedání základní úrokové sazby beze změny (již podeváté). Základní dvoutýdenní repo sazba tedy zůstala na úrovni 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. To je v souladu s očekáváními.

„Rozhodnutí o stabilitě sazeb zřejmě do jisté míry podpořil i aktuální vývoj snižujících se inflačních tlaků, kdy vidíme například postupné zmírnění meziročního růstu Indexu cen průmyslových výrobců a či tempa spotřebitelské inflace, jež dosáhla za červen jednociferných čísel. Tento trend do jisté míry potvrzují i výsledky společného šetření SP ČR a ČNB mezi firmami. Ačkoliv mají podniky stále poměrně silné inflační očekávání nad úroveň inflačního cíle ČNB a obávají se dalšího zdražení výrobních vstupů, predikce růstu jejich cen za jeden rok se oproti dřívějšku mírně redukovala. Na zpomalování inflace má významný vliv také slabá poptávka, která je zřejmá z konjukturálních průzkumů, z pokračujícího propadu maloobchodních tržeb, ale také z výhledu zakázek firem,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Ačkoliv má česká ekonomika nejrychlejší růst inflace pravděpodobně za sebou, stále se jedná o poměrně vysoké hodnoty míry inflace spojené např. s růstem mezd či stále relativně vysokými inflačními očekáváními. „Celkově vnímáme vývoj ekonomických indikátorů spolu s politikou ČNB tak, že zatím prostor pro snižování úrokových sazeb není. Možnému poklesu sazeb zatím nenahrává ani snižující se úrokový diferenciál mezi českou korunou a eurem. Evropská centrální banka nedávno rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby na 4,25 %. Tento trend, podpořený mj. i zvýšením sazeb ze strany amerického FEDu, vytváří tlak také na kurz koruny a politiku silné domácí měny avizované bankovní radou ČNB,“ dodává Bohuslav Čížek.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět