Slabá poptávka dopadá na výsledky průmyslu

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně vzrostla o 0,9 %, samotný zpracovatelský průmysl o 3,2 %. Meziměsíčně průmysl rostl o 0,9 %. Kladná čísla byla v červnu opět vytažena výkonem automotive, tj. výrobou motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a zařízení, bez jejichž příspěvku by průmyslová produkce znatelně poklesla. V menší míře se v červnu dařilo i odvětví farmacie, výrobě počítačů a elektroniky, elektrických zařízení či strojírenství. Všechny ostatní sektory se nachází v setrvalém poklesu.

Výsledky průmyslu v polovině roku opět přináší dobré i špatné zprávy. Solidní výkon automobilového průmyslu udržel i v červnu kladné hodnoty meziročního růstu, nicméně produkce většiny sledovaných odvětví soustavně klesá již řadu měsíců. Průmysl jako celek sice ve druhém čtvrtletí pozitivně působil v rámci celkového výsledku HDP, ale některá, zejména energeticky náročná odvětví, jako je např. výroba papíru, chemických látek nebo hutnictví, snižují svůj výkon již zhruba rok. Mnohé firmy se stále potýkají s vysokými náklady v důsledku předchozího zvýšení cen vstupů či v mezinárodním porovnávání drahých cen energie. Zároveň jim snižuje odbyt či další možnosti promítání nákladů do cen slabá poptávka. Pro nejbližší měsíce jsou firmy stále opatrné, zvýšení investiční aktivity a zlepšení stavu zakázek dle společného šetření SP ČR a ČNB očekávají spíše až ke konci roku,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR.

Jedním z hlavních limitů průmyslu v nejbližších měsících je již zmíněný stav slabší poptávky. Hodnota nových zakázek dle ČSÚ již druhý měsíc po sobě meziročně poklesla. Zakázky jsou v nominálním vyjádření, a proto jsou ovlivněny stále silnou inflací. O to více je nepříznivé, že se hodnoty za červen propadly o téměř 6 %. Optimismus do druhé poloviny roku to rozhodně neposiluje,“ dodává Bohuslav Čížek.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět