ČNB prostor k dalšímu a výraznějšímu snížení sazeb

Bankovní rada ČNB bude ve středu jednat o novém nastavení úrokových sazeb. Očekává se, že přistoupí ke snížení základní dvoutýdenní repo sazby alespoň o půl procentního bodu. Základní scénáře samotné ČNB naznačují možnost rychlejšího snižování současných velmi vysokých úrokových sazeb. (AKTUALIZACE.: ČNB na svém středečním zasedání snížila základní dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 %).

„Pro ČNB je důležitá dlouhodobá stabilizace cen, což sama uvádí jako jeden z důvodů určité přísnosti, respektive opatrnosti v nastavení sazeb. Důležitost stabilizace cen vnímáme i za Svaz průmyslu. Nicméně sama centrální banka v základním scénáři svého modelu předpokládá možnost většího snižování úrokových sazeb. Poslední výsledky meziroční míry spotřebitelské inflace se pohybují kolem 2 %, tedy dokonce pod predikcí samotné ČNB,“ komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

„Přestože zůstávají i některé proinflační faktory, protiinflačně působí bohužel vývoj poptávky. Slabá poptávka se projevuje v nižším počtu zakázek v posledních měsících. Vidíme tedy prostor, jak ČNB může firmám a ekonomice odlehčit. Rychlejší pokles sazeb by pozitivně působil na spotřebu či investiční aktivitu podniků díky snížení vysokých nákladů na financování, nicméně důležitý je a bude právě i vývoj zakázek a dalších faktorů v ekonomice,“ doplňuje Bohuslav Čížek.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět