Výsledky HDP za první čtvrtletí nezklamaly, o výraznější oživení ale nejde

Dle předběžného odhadu ČSÚ vzrostl za první čtvrtletí hrubý domácí produkt ČR očištěný o cenové vlivy meziročně o 0,4 %. V mezičtvrtletním pojetí se zvýšil o 0,5 %, a to zejména díky rostoucí domácí poptávce. K meziročnímu růstu pak přispěly výdaje na spotřebu domácností či rostoucí saldo zahraničního obchodu. Předběžný odhad ČSÚ je v souladu s dnes zveřejněnou jarní predikcí SP ČR, která pro letošek odhaduje mírný růst o 1,6 %, pro příští rok o 2,8 %.

„Předběžný odhad vývoje HDP na začátku letošního roku potvrdil odklon od loňského poklesu, rozhodně se ale nejedná o výrazný úspěch. Česká ekonomika se stále ocitá poblíž stagnace a svojí předcovidovou úroveň vyrovná až v průběhu letošního roku. Průmysl neměl lehký začátek v objemu výroby či v zakázkách a řada sektorů se řadu měsíců potýká i s poklesem svého výkonu. Ačkoliv očekáváme dílčí oživení, v nejbližších měsících zatím není patrný výraznější růst, mj. i v návaznosti na celkový stav ekonomiky v celém regionu“, komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom SP ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR zároveň dnes zveřejnil makroekonomickou predikci. V jarní prognóze jsme na základě vývoje posledních měsíců revidovali výhled české ekonomiky s odhadem mírného růstu reálného HDP v roce 2024 o 1,6 % a v roce 2025 pak o 2,8 %. Podrobněji viz jarní predikce SP ČR.

kategorie Ekonomika v číslech
zpět